Kultúra

Gyűjteménye egyik legfontosabb műtárgyát kell visszaadnia a Getty Múzeumnak

Olaszország legfelső bírósága elrendelte, hogy a Los Angelesben található Getty Múzeumnak vissza kell adnia egy 2.000 éves bronzszobrot, írja a Guardian. Az Atleta vittorioso (Győztes atléta) szobor fején olajágkoszorúval a múzeum gyűjteményének egyik kulcsfontosságú darabja.

A műtárgyról úgy tudni, hogy az i.e. 4. században élt Lüszipposz görög szobrász műve, bár egy újabb tanulmány szerint egy későbbi, a i.e. harmadik, második századból való műről van szó.

A szobrot olasz halászok találták meg az Adriai-tengeren, 1964-ben, majd többek tulajdonába is bekerült, mígnem 1977-ben a Getty Alapítvány megvásárolta mintegy négymillió dollárért (kb. 1,1 milliárd forint) egy német műkereskedőtől.

Getty.edu / Wikipedia

A jogi hercehurca, hogy a műtárgy helye valójában nem a Getty Múzeumban, hanem Olaszországban van, már 10 éve húzódott, végül az olasz bíróság hétfőn elutasította a Getty fellebbezését, és úgy döntött, hogy a szobrot le kell foglalni a múzeumtól és vissza kell hozni Olaszországba, mivel onnan illegálisan, exportengedély nélkül vitték ki annak idején.

A Getty Alapítvány szerint a szobrot nem Olaszországban készítették, és több mint kétezer évvel elkészülte után találták meg az Adriai-tenger nemzetközi vizein, ezért az ország nem jogosult arra, hogy visszakérje a műalkotást. Az olasz bírósági döntést kommentálva a Getty Alapítvány közölte, folytatni fogja harcát a szoborért.

Kiemelt kép: Getty.edu / Wikipedia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik