Kultúra

Sosem fog teljesen felegyenesedni a pisai ferde torony

Nemrég írtunk róla, hogy egy húsz évvel ezelőtti mentőakciónak köszönhetően négy centivel egyenesebb lett a pisai ferde torony, és a folyamat jelenleg is tart. Azonban ez nem azt jelenti, hogy az építmény teljesen egyenes lesz majd egyszer. Roberto Cela mérnök, a fontosabb pisai műemlékek karbantartásával megbízott Opera Pirmaziale Pisana (OPA) szakértője szerint az egyenesedés még évekig eltarthat.

A dőlést, amely miatt a torony világhírre tett szert, veszélyesnek találták. A szakértők már a fennmaradásáért aggódtak, és harminc éve hatalmas állagmegóvási munkálatokba kezdtek.

Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő márvány műemléket 1990 januárjában bezárták a látogatók előtt, és biztonsági okokból 11 éven át zárva tartott. Dőlésének legnagyobb mértéke 4,5 méter volt a függőlegeshez képest.

Az 1993 és 2001 között, a Michele Jamiolkowski mérnök vezette nemzetközi bizottság felügyeletével végzett munkák alatt a torony 41 centimétert egyenesedett a függőlegeshez képest. A legutóbbi mérések szerint további 4 centiméterrel lett kevésbé ferde.

Már nem is olyan ferde a pisai ferde torony
A tornyot 1990-ben lezárták, amikor mert az összeomlás fenyegette.

Roberto Cela elmondta, hogy csöveket fúrtak a torony alapja alá, földet emelve ki az épület alól, így félfoknyit sikerült az épületet egyenesíteni.

A 14,5 ezer tonnás épület mozgásának tanulmányozására a szakértők óránként végeznek méréseket, egyes méréseket automata ingákkal, másokat optikai szintezővel.

„A torony nyáron, amikor meleg van, deformálódik és kevésbé ferde, mert déli irányba dől, a déli homlokzata melegszik, és a kő kitágul. Tágulás közben egyenesedik” – magyarázta Nunziante Squeglia, aki 25 éve tanulmányozza és méri a tornyot.

„A torony sokkal titokzatosabb volt, amikor elkezdtem a munkát. Nem igazán tudták, mi okozza a ferdeségét, és miért fokozódik a jelenség” – mondta.

A mérnök szerint a több mint egy évszázada minden szempontból vizsgált torony még ma is számos rejtélyt őriz.

Az összes munka ellenére a torony „sosem lesz teljesen egyenes. Már az építésekor is történtek kísérletek a kiegyenesítésére, az egyik oldalára több követ tettek, és most enyhe banánformája van” – állítja Robert Cela.

(MTI)

Kiemelt kép: Tiziana FABI / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik