Kultúra

Benne van az összes titkunk egy kis készülékben

Szántó Eszter
Szántó Eszter

újságíró. 2018. 12. 04. 10:40

Gyerekkori barátok szilvesztereznek együtt egy budapesti lakásban. De vajon tényleg ismerik-e egymást, tényleg mindenki az, akinek mutatja magát, és valóban nincsenek titkaik egymás előtt? Ezekre a kérdésekre válaszol Goda Krisztina BÚÉK című vígjátéka, mely csütörtöktől látható a magyar mozikban.

A baráti társaságot a válófélben lévő pszichológus, Aliz (Szávai Viktória) hívja meg, az ünnepi vacsorát a nőgyógyász Kristóf (Mészáros Béla) főzi, aki titokban szerelmes Alizba, és egyedül érkezik, akárcsak Aliz testvére, a kémiatanár Döme (Elek Ferenc). Az asztal körül ül még az ügyvéd-séf házaspár, Saci (Bata Éva) és Gábor (Hevér Gábor), valamint a családalapítás előtt álló macsó fotós, Márk (Lengyel Tamás) és gyógypedagógus menyasszonya, Fanni (Törőcsik Franciska) is.

A gondtalannak induló estét azzal akarják izgalmasabbá tenni, hogy mindenki az asztalra teszi mobilját, és akit hívnak vagy akinek üzennek, annak a többiek előtt kell válaszolnia. Az ártatlannak induló játék azonban alapjaiban kérdőjelezi meg egymáshoz fűződő viszonyukat.

„Azt éreztem, hogy ez nagyon jó kiindulópont: benne van az összes titkunk egy kis készülékben, és a játék arra ad lehetőséget, hogy visszavonhatatlanul kiderüljenek olyan igazságok, olyan hazugságok, amelyeket el akarunk hallgatni” – mondta a rendező az MTI-nek.

„Az egymásnak és a magunknak való hazudozás szét tudja verni a társaságot. A filmben barátságok és házasságok is megkérdőjeleződnek, bár nem minden kapcsolatot tesz tönkre az őszinteség, az életben sem és a BÚÉK-ban sem” – tette hozzá.

A film Paolo Genovese Teljesen idegenek című, 2016 decemberében bemutatott olasz filmje nyomán született, a forgatókönyvet Divinyi Réka és Goda Krisztina írta, producere Geszti Péter, Zákonyi S. Tamás és Ditz Edit volt.

„Eléggé átdolgoztuk az eredeti filmet, megváltoztattuk a karakterek egymáshoz való viszonyait is, a párbeszédeket is teljesen átírtuk, nagyon kevés eredeti mondat maradt meg” – mondta el Goda, hozzátéve, hogy azért szilveszterre tette a baráti összejövetelt, mert ettől hitelesebb lett a játék, a szilveszter ugyanis jó alkalom arra, hogy az emberek felhívják egymást, és a jókívánságok mellett elhangzik egy-két bizalmas mondat is.

„Több humort vittünk a történetbe, de úgy, hogy az ne csak viccelődés legyen, hanem helyzeteket is teremtsünk. Próbáltuk megmozgatni a színészeket, több helyszínt bejárni a lakásban, hiszen nagyon el tud fáradni a történet, ha csak hét embert látunk egy asztal körül, akik beszélgetnek” – mondta el Szecsanov Martin operatőr.

Dugni akarnak és megannyi titkuk van
Itt a BÚÉK legújabb előzetese.

Kiemelt kép: BÚÉK

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.