Kultúra

Illegális elefántcsont-kereskedelemért tartóztattak le egy amerikai műkereskedőt

A San Diegóban letartoztatott műkereskedés tulajdonosánál és a kollégájánál több mint háromszáz, másfél millió dollár (~427 millió forint) értékű műtárgyat foglaltak le – írja az MTI.

A kaliforniai vadvédelmi szolgálat azután vizsgálta meg a galériát, hogy észrevették a kiállított elefántcsont tárgyakat. Májusban titokban vásároltak is egy szobrot, és további illegális elefántcsontot kínáltak fel a hatóságoknak megvételre, majd házkutatási paranccsal tértek vissza. Összesen 146 elefántcsontból faragott műtárgyat találtak, a raktárban pedig további 192-t. Az elefántcsonton kívül voltak vízilófogból készült szobrok is.

Az elefántcsont-kereskedelem illegális, büntetendő cselekmény, mivel az elefántok és más veszélyeztetett fajok értelmetlen gyilkolását bátorítja

– adta ki egy közleményben a városi ügyészség.

Az őrizetbe vett kereskedők akár egyéves börtönbüntetést is kaphatnak, valamint 40 ezer dolláros (~11,4 millió forint) pénzbüntetést, miután 2016-ban betiltották Kaliforniában az elefántcsont-kereskedelmet. Állatvédők szerint évente mintegy 20 ezer elefántot ölnek meg agyaráért.

Kiemelt kép: Illusztráció.  NurPhoto/NurPhoto via Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik