Kultúra

Árpád fejedelem belovagolt Óbudára

Új, önálló lovasszobrot kapott Árpád fejedelem Óbudán, melyet november 30-án adnak át a III. kerületi Katinyi mártírok parkjában, írja a PestBuda.

A 2,5 méter magas és 510 kg-os monumentális szobor Oláh Mátyás László budapesti szobrászművész alkotása, az öntvénymunka megvalósítója Sabo László galántai műhelye, a 4D művészeti galéria. „A szobor részletei, mint a tegez, az íjjak, az övtáska és a fejedelem karján nyugvó sólyommadár történészek útmutatásai alapján, történeti leletek pontos másaként lettek kidolgozva.

A szobrász kérésének megfelelően Árpád fejedelem lovas szobra a Nagyszombat utca irányába néz, úgy, hogy a ló teste hegyesszöget zár be a forgalmi út tengelyével.

Budapesten eddig nem volt önálló köztéri szobor, amely Árpád fejedelmet ábrázolja. A Hősök terén található Milleniumi emlékmű középső oszlopának talapzatánál, a honfoglaló hét vezér élén áll Árpád fejedelem. Az Országház Duna felőli homlokzatán és az országban több településen is megtalálható az Árpád-szobor, többek között Ráckevén, Ópusztaszeren, Tiszaalpáron, Foktőn és Őcsényben is.

Kiemelt kép: Szigetváry Zsolt MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik