Kultúra

Pálfi György: Az volt a bűnöm, hogy összevesztem Vajnával

A HVG-nek adott interjút Pálfi György, aki Toldi című projektje elkaszálása után filmezési lehetőség híján színházban kezdett rendezni nemrég.

„Nem tagadom, azért fordultam a színház felé, mert nem kaptam elég filmes lehetőséget. Három évet elvesztegettem az életemből a meg nem valósult Toldira. Pont abban a korban, ’súlyban’, edzettségben voltam, amikor világbajnokságra kellett volna mennem, ehelyett cserepadra ültettek.

Pálfi György kemény dolgokkal vádolta meg Andy Vajnát
A rendező szerint Vajna az állami támogatásból készülő filmbe a magánvállalkozásával is be akart volna szállni.

Az volt a bűnöm, hogy összevesztem Vajnával. Megsértettem, és nem bocsátott meg. Jobb lett volna szakmai vitában elvérezni, mint a hiúságon. Azóta egy törvénymódosítással száz százalékra változtatták az állami finanszírozás lehetőségét” – mondja Pálfi, aki bűncselekménynek nevezte Andy Vajna ajánlatát, hogy a 2,5 milliárdos költségvetés tíz százalékát a saját cége állja.

Pálfi az elmúlt nyolc évben nyolc filmtervet nyújtott be a Filmalapba, melyek közül a Toldi meg nem valósulása fáj számára a legjobban. Rogán Antal nemrég törvényjavaslatot nyújtott be a parlament elé az úgynevezett történelmi filmalap létrehozására. Amint az beindul, a rendező pályázni fog a Toldival.

Pálfi azt mondja, most a színház töltötte ki azt az űrt, amit a filmkészítés hiánya okozott. Szombathelyen death metalos horrorként állítja színpadra Shakespera legvéresebb drámáját, a Titus Andronicust.

Kiemelt kép: Kallos Bea / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik