Kultúra

Kaszkadőrmutatványokért járó Oscar-díjat vezetne be a Mission Impossible rendezője

Nemrég írtunk arról, hogy az Oscar-díjakat odaítélő Akadémia a legjobb közönségfilmnek járó, új, külön kategóriát vezetne be. Az elismerés a díjátadó gála alacsony nézettségének felturbózásaképpen született elsősorban, másrészt így lehetőség nyílna a blocbusterek díjjal való elismerésére is, például a Ryan Coogler által rendezett Fekete Párducéra is.

A jelenlegi állás szerint jövőre nem vezetik be ezt a kategóriát, de John Bailey, az Akadémia elnöke néhány héttel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy azért még nem kell temetni a legjobb közönségfilmnek járó Oscar bevezetését.

Most Christopher McQuarrie, a Mission: Impossible – Utóhatás rendezője állt elő hasonló ötlettel a díjazást illetően. Szerinte a legjobb kaszkadőrmutatványokat felvonultató filmeket is díjazni kellene. Nem meglepő a kijelentése, hiszen a Mission: Impossible-filmek tele vannak a veszélyes akciójelenetekkel, melyek nagy részét, mint tudjuk, maga Tom Cruise szokta végrehajtani.

A rendező a Collidernek adott interjújában elmondta, hogy a kaszkadőrmutatvány művészet, készség és szakma is egyben, ezért mindenképpen díj járna érte.

„Azok az emberek az életüket kockáztatják valami olyan dologért, ami elképesztően csodálatos és az élmény fontos részét képezi. Nem csak az olyan filmek esetében, mint ez (Mission: Impossible). Gondoljunk csak A préri uraira vagy A túlélőre. Az ezekben a filmekben szereplő kaszkadőrmutatványok hihetetlen voltak.”

McQuarrie nyilvánvalóan arra céloz kimondatlanul is, hogy a Mission: Impossible-filmeket is díjazni kellene és blockbuster lévén nem sok esélye van az Oscarra, ki kell találni egy olyan kategóriát, amely díjazná ennek a szériának az értékeit is.

Még nem temetik a legjobb közönségfilmnek járó Oscar-díjat
Bár jövőre biztos nem vezetik be, még így is van rá érdeklődés.

Kiemelt kép: CRUISE WAGNER PRODUCTIONS / MI 3 / COLLECTION CHRISTOPHEL

Ajánlott videó

Olvasói sztorik