Kultúra

Vajon ki szerepel drMáriás legújabb, a Facebookról is letiltott alkotásán?

Lassan nem telik el hét drMáriás egy-egy újabb remeke nélkül. Legújabb, Geronazzo Mária Munch Madonnájaként című alkotását a művész a Facebookon posztolta, de a közösségi oldal nem tűrte azt és törölte, írja a hvg.hu. Valószínűleg nemcsak drMáriást döbbentette meg az eset, hiszen nincs szó akkora polgárpukkasztásról vagy túlzott erotikáról a képet illetően.

Forrás: drMáriás

Elmondása szerint drMáriás két nagy kedvencét ötvözte az alkotáson. Geronazzo Máriát azért tiszteli, mert „feltehetően a legmélyebb társadalmi rétegekből küzdötte fel magát celebbé, ráadásul úgy, hogy keményen megkeresett bevételeinek jelentős részét a saját vállalkozásába fektette, a külsejének szépítésébe, ami ha groteszkül is sikerült, ugyan mondja meg már nekem valaki, hogy ki nem groteszk ebben a mi mai világunkban? Ő éppen ezért nagyon is a megszemélyesítője”.

Edvard Munch pedig nagy kedvence, rengeteg órát töltött a fő művei, például a Sikoly és persze a Madonna társaságában.

„Az én művészeti ars poeticám felmutatni a művészet és a valóság jellegzetes, különleges, kort és identitását felmutató találkozását. Így került Geronazzo Mária ebbe a munchi környezetbe, ahol a nőnek egyszerre van szent és profán, jó és rossz, erotikus és félelmetes kisugárzása, amelyet látva az alsó sarokban ülő kis embrió gyermekként az anyjára, vagy egy telivér félelmetes nőre nézve egyszerre megijed és izgatottan vágyakozik, akár minden férfi érezhet egy nő láttán egyszerre egy szent anya és egy kitárulkozva vonzó test iránt. A főszereplőt a keretben ondószálak fogják körbe, amelyek az örök körforgást szimbolizálják, hiszen a társadalom minden szintjén ugyanúgy futkosnak a magukat szentebbnek és profánabbnak tartó nők körül ezek a kis harcias lények utcaseprőtől miniszterig, hajléktalantól oligarcháig” – olvashatók a művész gondolatai a hvg.hu-n.

drMáriás Trumpot sem kíméli
Megint nagyot alkotott a közéleti témákhoz szívesen nyúló művész.

Kiemelt kép: Czeglédi Zsolt / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik