Kultúra

Több mint 20 millió forintért kelt el a Tüskevár kézirata

Nemrég írtunk arról, hogy 2 millió forintos kikiáltási áron indul a Múzeum Antikvárium 33. árverésén Fekete István Tüskevár című regényének kézirata. A pénteken tartott aukción a kikiáltási ár többszöröséért, 21 és fél millió forintért kelt el végül a kézirat, írja az Index. Antal Károly, az antikvárium vezetője elmondta, hogy az eredeti ár többszörösét egy magánember ajánlotta a liciten.

Fekete István nem szerette az írógépet, így a Tüskevárat is tollal jegyezte le. Állítólag azt mondta, mire megtalál egy billentyűt, elfelejti, mire is gondolt. Kéziratai mégis mindig gördülékenyek, alig találni bennük javítást, viszonylag kevés jegyzettel dolgozott. A Tüskevárét maga is nagy becsben tartotta, valószínűleg saját maga kötötte be: látszik is rajta, hogy az nem egy profi könyvkötő munkája.

Az aranyfestékkel, vászonkötéssel ellátott szöveget az író 1956. június 29-én kezdte írni. Ahogy az eredeti kézirat első oldalán olvasható, a regény Matula iskolája címmel jelent volna meg, de a címet az író áthúzta és a ma ismert címre írta át.

Kiemelt kép: Axioart

Ajánlott videó

Olvasói sztorik