Kultúra

Meghalt Nicolas Roeg filmrendező

90 éves korában, pénteken meghalt Nicolas Roeg, írja a BBC. A Londonban született filmes halálának hírét fia, Nicolas Roeg Jr erősítette meg.

Hat évtizeden át tartó karrierje kezdetén Roeg operatőrként és kameramanként dolgozott olyan filmekben, mint a Doktor Zsivágó, az Arábiai Lawrence vagy a 451° Fahrenheit. 1970-ben, a Mick Jagger és Anita Pallenberg főszereplésével készült, Az előadás című filmben debütált rendezőként. Rendezőként jegyzi még többek között a David Bowie főszereplésével készült A Földre pottyant férfi és a Ne nézz vissza című filmeket is.

Roeg az Egyesült Királyság egyik legeredetibb filmese volt. Korábbi, képzőművészeti tapasztalatának köszönhetően filmjei lenyűgöző vizualitásúak. Gyakran felháborította a kritikusokat és hírnevet szerzett azzal, hogy elég keményen bánt a színészeivel.

Néhány évvel ezelőtt a BBC-nek elmesélte, hogy nagyon hízelgő volt számára az a hamis pletyka, miszerint valódi szexjelenet látható Ne nézz vissza című filmjében. Roeg szerint ezzel azt igazolta vissza számára a közönség, hogy hiteles filmet készített.

Kiemelt kép: Martyn Goodacre/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik