Kultúra

Átmeneti testület ítélheti oda visszamenőleg az irodalmi Nobel-díjat

A svéd irodalmi élet öt tagját meghívták a Svéd Akadémia irodalmi Nobel-díjat odaítélő új testületébe, amely kiválasztja majd 2019 és visszamenőleg 2018 díjazottjait is, melyet a Svéd Akadémia szexuális zaklatási botrány miatt megbénült testülete idén nem ítélt oda egyetlen szerzőnek sem.

Az akadémia a díjalapító Alfred Nobel végrendeletét végrehajtó Nobel-alapítvánnyal egyeztetett a kérdésről, és végül úgy döntött, a díjazottakat öt saját tagja és öt külső szakember választja ki. A külső tagok között van Gun-Britt Sundstrom író, Henrik Petersen könyvkiadó és Mikaela Blomqvist, Rebecka Karde, valamint Kristoffer Leandoer kritikusok. A Nobel-bizottságot Per Wastberg fogja vezetni és további akadémiai tagjai között van Horace Engdahl, Kristina Lugn, Anders Olsson és Jesper Svenbro.

Lars Heikensten, a Nobel Alapítvány főtitkára a Reutersnek elmondta, „a jövő év elején kell meghozni a döntést arról, hogy oda lehet-e ítélni a 2018-as és 2019-es irodalmi Nobel-díjakat”.

A Svéd Akadémia még májusban döntött úgy, hogy idén nem adja ki az irodalmi Nobel-díjat, és a szabályzatot is megváltoztatták azután, hogy az egyik tag, Katarina Frostenson költő férjéről, Jean-Claude Arnault-ról kiderült: korábban számos nőt zaklatott szexuálisan, és többször kiszivárogtatta a nyertesek nevét. A férfit októberben szexuális erőszak miatt két év börtönre ítélték.

Kiemelt kép: Nobel-díj Fotó: Jonathan NACKSTRAND / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik