Kultúra

Csúnyán átverték a festményt találó román írónőt

Átverés áldozata lett a műkincset megtaláló, román származású holland írónő.

Vasárnap a News.ro hírügynökség nyomán mi is megírtuk, hogy állampolgárok vélhetően rendkívüli értékes festményt találtak a romániai Tulcea megyében elásva: a rotterdami műcsarnokból román műkincsrablók által 2012-ben ellopott hét nagy értékű festmény egyikét, Picasso Harlequin fej című alkotását találta meg Mira Feticu Hollandiában élő román származású írónő. Feticu tíz nappal ezelőtt névtelen román nyelvű levelet kapott, melyben a levélíró megjelölte számára az elásott műkincs helyét. (Feticu 2015-ben a rotterdami műkincslopásból merített ihletet Tascha című regényének megírásához.)

Most azonban kiderült, hogy Feticu egy hoax áldozata lett, ugyanis vasárnap este egy holland hírügynökségnek már azt nyilatkozta, két belga rendező, Bart Baele és Yves Degryse átverte a lelettel. Ők ugyanis egy emailben elmagyarázták, hogy a True Copy (Igaz másolat) nevű akciójuk keretében a legendás holland hamisító, Geert Jan Jansen előtt tisztelegtek, aki korábban elárasztotta Európát hamisítványokkal. Baele és Degryse honlapjukon további részleteket ígértek akciójukról a következő napokban.

Az eredeti Picasso-festményt és a hat másik képet (Gauguin, Monet, Matisse és Lucien Freud műveit) még 2012-ben rabolták el a rotterdami Kunsthal múzeumból, és az akciót az évszázad műkincslopásaként emlegette a helyi sajtó. A rablásért később négy román állampolgárt letartóztattak, ám a képek azóta sem lettek meg – az egyik tolvaj azt mondta, miután nem találtak vevőt, elégették a festményeket, de a vallomását később visszavonta.

(Guardian)

Fotó: ROBIN UTRECHT / ANP / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik