Kultúra

Több mint 75 millió forintért ment el Rippl-Rónai József festménye

November 13-án és 14-én tartották a BÁV őszi aukcióját, melyen összesen 380 millió forintos forgalmat bonyolítottak le. A legmagasabb, 75,6 milliós eladási árat az aukció leginkább várt tétele, Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című festménye érte el. Ez az összeg a BÁV aukcióinak történetében rekordárat jelent.

A sok licit miatt maratoni hosszúságúra nyúlt árverést jelentős áremelkedések jellemezték. A legnagyobb árnövekedést Feszty Árpád Herman Ottóról készült festménye érte el, amely a kikiáltási árhoz képest 16-szoros áron, 2,9 millió forintért kelt el, míg Barabás Miklós Gróf Batthyány Lajos portréja több mint 15-szörös áron, 10,2 millió forintért került új tulajdonoshoz.

A felesége hozta össze a szeretővel - ilyen volt Rippl-Rónai József zavaros szerelmi élete
Már elismert festő és idősödő férfi volt, amikor Rippl-Rónai József életébe még egyszer beköszöntött a szerelem. A viszony emlékét feledhetetlen képek őrzik.

A festmények mellett különböző műtárgyakra és ékszerekre is lehetett licitálni.

A BÁV év végi árveréseinek sora december 4-5-én folytatódik a Karácsonyi ékszer- és ezüstaukcióval. Itt az utóbbi évtized legnagyobb karátszámú brilles ékszerei vonulnak majd fel. Az évet december 19-én a kortárs aukció zárja.

Kiemelt kép: BÁV

Ajánlott videó

Olvasói sztorik