Kultúra

Elveszettnek hitt Disney-rajzfilm került elő

Az Aszahi Simbun japán lap közlése szerint egy Walt Disney által rajzolt, Oswald, a szerencsés nyúl című rajzfilm került elő, írja a hvg.hu. A 90. életévét hétvégén betöltő Mickey egérnél is idősebb figura története Vatanabe Jaszusi animációtörténész tulajdonában volt, aki sok-sok évtizeddel előtt, fillérekért vette meg azt úgy, hogy sejtelme sem volt, milyen értékes dolog kerül hozzá.

Walt Disney csak 26 Oswald-rövidfilmet készített 1927-ben. A nyúl alakja tulajdonképpen Mickey egér hosszú fülű, gomborrú verziója. Amikor Disney 1928-ban elveszítette a figura jogait, kifejlesztette Mickey egér alakját. Vatanabe egy könyvből szerzett tudomást Oswald történetéről és a sorozat hiányzó hét példányáról. Ezután kapcsolatba lépett a japán lappal.

A film egy üldözésről szól: Oswald és barátnője egy kutya autójában egy motoros rendőr elől menekül. Az Aszahi Simbun szerint a rajzfilmben már látható az a Disney-filmekre jellemző alaktorzítás, amellyel a gyors haladást szemléltetik.

A Neck’n Neck címet viselő rajzfilmepizódot a jövőben a Kobe Planet filmarchívumban őrzik.

Legutóbb 2015-ben fedeztek fel több Oswald-tekercset, az eredeti Walt Disney-animációkra a Brit Filmintézet archívumában bukkantak rá.

Kiemelt kép: MARTIN WEISS / NASJONALBIBLIOTEKET / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik