Kultúra

Erzsébet királyné megérkezett a Madách térre

Felállították Erzsébet királyné, vagyis Sisi szobrát a Madách téren. Dr. Oláh Lajos, Terézváros és Erzsébetváros országgyűlési képviselője még 2016. május 18-án kezdeményezte Erzsébetváros névadójának szoborállítását, mivel az emlékét őrző köztéri alkotás mindezidáig nem volt a VII. kerületben. A testület végül 2017. június 16-án döntött róla, ma pedig már mindenki láthatja R. Törley Mária alkotását, aki a korabeli ábrázolásoktól eltérően nem terebélyes abroncsszoknyában, hanem földig érő, könnyed, harang alakú ruhában ábrázolja a bronzból készült Sisi-t.

2016. május 18-án kezdeményeztem írásban, hogy Erzsébetváros névadójának legyen szobra a kerületben. A testület 2017. június 16-án döntött róla, ma pedig már mindenki láthatja az eredményt…

Közzétette: Dr. Oláh Lajos – 2018. november 14., szerda

Sisi, vagyis Wittelsbach Erzsébet alig 16 éves volt, mikor feleségül ment Ferenc Józsefhez és császárné, valamint a világ egyik legnagyobb monarchiájának első asszonya lett. Nővérét szánták az osztrák uralkodó hitveséül, ám Ferenc Józseffel történt találkozása szerelem volt első látásra.

Halálának története elég borzasztó, egy anarchista hegyesre köszörült reszelővel szíven szúrta 1898. szeptember 10-én.

Brutálisan meggyilkolták a magyarok kedves királynéját
A tömegből előugró anarchista reszelőt szúrt Sisi szívébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik