Kultúra

Így befolyásolja az anyanyelv a gondolkodásunkat a világról

Egy, a Psychological Science című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint a nyelvi fogalmak erősen hatással lehetnek arra is, hogy milyen színárnyalatokat látunk, írja az IFL Science. Ez azt jelenti, hogy az észlelésünket erősen befolyásolja a nyelv. Ez nem újdonság, persze, az egész Sapir és Whorf hipotézisére épül, melyet a nyelvi relativizmus elveként szoktak emlegetni. E szerint az elv szerint a beszélt nyelv formálja a gondolkodásunkat, és akár egy új nyelv megtanulása is drasztikus változásokat eredményezhet a gondolkodásunkban.

Az említett tanulmány a berlini Humboldt Egyetem tudósai kísérlete alapján készült, melynek vezetői, Martin Maier és Rasha Abdel Rahman 28 görög, 29 német és 47 orosz anyanyelvi beszélőt vizsgált.

Bár a görög és az orosz nyelvben is külön szót használnak a világoskékre és a sötétkékre, a kékre egyetlen szavuk sincsen. Ezzel szemben a német nyelvben külön szó jelöli a kéket, és ahhoz tesznek hozzá jelzőket, mint világos vagy sötét.

Az önkénteseknek 13 különböző színű ábrát mutattak, melyeken színes formák voltak láthatóak a színes háttér előtt. Mindegyik ábrán egy bizonyos ponton egy szürke félkör jelent meg, illetve ötből négyen egy háromszög is feltűnt, amely vagy világoskék volt egy sötétkék, kör alakú háttér előtt, vagy világoszöld a sötétzöld kör előtt, a harmadik esetben pedig világos/sötétkék a világos/sötétzöld háttér előtt. A kutatók az önkéntesek agyi aktivitását EEG segítségével mérve azt vizsgálták meg, hogy a résztvevők ezt észreveszik-e.

Az önkénteseket arra kérték, mondják meg, hány háromszöget láttak. A kísérlet eredményeképpen az derült ki, hogy a görög nyelvűek inkább észrevették a háromszöget, amikor az világoskék színű volt a sötétkék előtt, vagy fordítva, de nem sikerült a zöld árnyalatok esetében. Ezzel szemben a német nyelvűek számára nem jelentett különbséget, hogy kék vagy zöld színeket látnak-e, az oroszul beszélők pedig szintén könnyebben vették észre a kék árnyalatokat.

Bár viszonylag kis létszámú vizsgálati személlyel dolgoztak, ez azt bizonyítja a tudósok szerint, hogy az anyanyelvnek egyértelműen hatása van az észlelésünkre.

Kiemelt kép: BERND VON JUTRCZENKA / DPA

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik