Kultúra

Öngyilkossággal fenyegetőző levélért fizettek egy vagyont

A becsültnél háromszor magasabb áron, 234 ezer euróért (75 millió forintért) kelt el Charles Baudelaire egy fiatalkori levele, amelyben bejelentette kedvesének, hogy öngyilkosságot szándékozik elkövetni.

Az 1845 júniusában kelt levelet az Osenat francia aukciósház vasárnapi párizsi árverésén adták el, amelyen a költő 34 másik levelét is áruba bocsátották. Az öngyilkossággal fenyegetőző levél egy meg nem nevezett francia magángyűjteménybe kerül. Az aukció fénypontját jelentő levélben Charles Baudelaire arról tájékoztatja kedvesét, Jeanne Duvalt, hogy amikor kézhez kapja ezt a levelet, ő már nem lesz életben; megöli magát, mert már nem képes élni, „az elalvás és a felébredés fáradtsága” elviselhetetlen a számára.

A költő 24 évesen valóban megsebezte magát egy késsel, de nem esett komolyabb baja, és még 22 évig élt, végül 1867-ben halt meg a szifilisz szövődményeiben. Ha beváltotta volna a fenyegetését, ma már a kutya nem ismerné a nevét, hiszen a Baudelaire számára világhírt hozó verseskötet, A romlás virágai csak 1857-ben jelent meg először. (MTI)

Figyelem! Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!
Fotó: JACQUES DEMARTHON / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik