Kultúra

Fekete György a saját művészeti akadémiájától kapott rangos díjat

Hét alkotó részesült a Magyar Művészeti Akadémia által alapított Nemzet Művésze díjban, amelyet hétfőn vehettek át a 2017-ig Fekete György elnöksége mellett működő Magyar Művészeti Akadémia tulajdonában lévő Pesti Vigadóban.

A nemzet művésze lett Budai Ilona népdalénekes; Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke; Kampis Miklós építész; Kunkovács László fotóművész, néprajzkutató; Lator Lászó költő, műfordító, esszéista; Orosz István grafikusművész és Rofusz Ferenc animációsfilm-rendező – jelentette be Vashegyi György, az MMA elnöke az átadó ünnepségen.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kiemelte: „Magyarságunk számos más nemzettel ellentétben azért nem veszett el a történelem viharaiban, mert különös és erős önazonosság-tudattal rendelkezik, amely képes ellenállni minden erőszakos külső hatásnak”. Hozzátette: „Ennek az életszemléletnek a legfőbb gyökerei az ősi és a keresztény hagyományunk, a nyelvünk, Istenbe vetett hitünk, egymás szeretete és tisztelete, kultúránk, művészetünk és irodalmunk”.

A nemzet művésze díjat azok a 65 év feletti, Kossuth-díjas alkotóművészek kaphatják meg, akik saját művészeti területükön jelentős értéket hoztak létre. A díjat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke adományozza évente november 5., az akadémia alapításának évfordulója alkalmából. A díjat a köztársasági elnök és a köztestület elnöke közösen adja át.

A Magyar Művészeti Akadémia elnöke a köztestületté alapításától egészen 2017-ig Fekete György volt, ő jelenleg is tiszteletbeli elnök. A díjazott az adományozásról okiratot kap, jogosult a nemzet művésze cím viselésére, továbbá élete végéig életjáradékot kap, amelynek összege az öregségi nyugdíjmindenkori legkisebb összegének a huszonháromszorosa. A juttatás adó- és illetékmentes.

(MTI)

Fotó: Fekete György, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alapítója, első és tiszteletbeli elnöke beszédet mond az NKA 25 kulturális fesztivál záróünnepségén a Várkert Bazárban 2018. október 17-én.
MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik