Kultúra

Orbán Viktor fejszobrára tüzelnek egy cseh filmben

Magyarország illiberális demokráciájáról készített dokumentumfilmet a cseh Katerina Tureckova. Az Illusion című, hatvanperces alkotás egy külső szemlélő nézőpontjából mutatja be a mindennapi életet az országban, mintha csak egy belsőnézetes videójátékot játszanánk végig. A cseh rendező a Varietynek adott interjújában elmondta, hogy tíz hónapot töltött Budapesten, és így a barátain keresztül tanúja volt például a CEU körül kitört botránynak. Állítása szerint már az első hónaptól tudta, hogy nem marad itt, viszont az országban őt ért élményeit mindenképpen fel akarta dolgozni.

Tureckova többek között azért választotta a videójátékos formát, mert így nem kellett lefilmeznie a szereplőit, akik névtelenek maradhattak és így a rendező sem „adta meg a hatalmat a  rendszernek, hogy bármit is tehessenek velük”.

A rendező kiemelte a film utolsó jelenetét, melyben többen is Orbán Viktor fejszobrára tüzelnek igazi fegyverekkel.

„Ez jelentette a legrosszabb jelenetet számomra. Hatalmas problémánk volt vele. Mondjuk azt, hogy egy bizonyos hatóság hallott róla és felszólítottak, hogy töröljük a jelenetet. De a mentorom a filmiskolában erre azt mondta, tudja, hogy ez nehéz, de mi most egy demokratikus rendszerben élünk, míg a magyarok nem, így mi ezt nem fogadhatjuk el.”

Magyar filmben, Nemes Gyula Zerójában is találkozhattunk hasonló jelenettel, melyben a miniszterelnök fotójára lövöldöztek, de később cenzúráznia kellett, így a nézők már egy kisatírozott fotót láthatnak a végső verzióban.

Kiemelt kép: Youtube / Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava

Ajánlott videó

Olvasói sztorik