Kultúra

50 év kellett neki ahhoz, amire Keith Richardsnak 10 is elég volt

De megérte várni. Ripoff Raskolnikov lemezpremier.

Míg régen sokat utaztam, ma már a remetékhez hasonló életet élek. Távolról szemlélem a világot, de ez nem jelenti azt, hogy ne érintene meg. A Small World című számom egyrészt arról szól, hogy az én személyes “Ripoff-világom” nagyon pici lett, másrészt a nagyvilág is valahogy kicsi lett ezekben a “fantasztikus” időkben, amiket most élünk… Az utóbbi gondolat miatt lett ez a címadó dala az albumnak

– mondja az osztrák származású, de Vas megyei tanyáján élő Ripoff Raskolnikov tizenharmadik lemezéről, amely most a 24.hu-n debütál. A Small World munkálatai során tizennégy dalt vettek fel, amiből végül tizenegy hallható a lemezen. A címadó dal kiválóan összegzi Ripoff bluesos, folkos, balladisztikus világát, amely annyira természetesen folyik belőle, hogy még magyar népdalfeldolgozásra is sikerült átültetnie.

A Small World szerves folytatása az előző lemeznek, de míg a két évvel ezelőtti Odds and Ends dalain a Rolling Stones, a mostanin inkább Bob Dylan hatása érzékelhető. „Az az érzésem, hogy tényleg későn érő típus vagyok, ugyanis a 20 és 40 éves korom között írt dalaimra és zenéimre már nem vagyok igazán büszke.  Mostanában azonban mintha jobb munkát végeznék, mint fiatalkoromban. Lehet, annyira lusta vagyok, hogy amit Keith Richards tíz év alatt megcsinált, egy ahhoz hasonló zenei úthoz nekem ötven év kellett.” A teljes lemez itt hallgatható meg:

A Small World bemutatója november 3-án a Fonóban, november 24-én pedig a Muzikumban lesz.

Kiemelt kép: Nagy János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik