Kultúra

A tanú visszatér a magyar mozikba

Két magyar filmklasszikus felújított változatával is találkozhatunk nemsokára a mozikban. Az audiovizuális tartalmak megőrzésével foglalkozó archívumok és szervezetek minden év október 27-én akciókkal és különböző eseményekkel hívják fel a figyelmet a munkájukra. Ennek alkalmából a Magyar Nemzeti Filmalap -Filmarchívum Fábri Zoltán Hannibál tanár úr és Bacsó Péter A tanú című filmjét mutatja be az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Bár A tanú 1969-ben készült, azonnal be is tiltották, így a közönség csak tíz évvel később láthatta. A filmszatírát október 27-én láthatja először a közönség premier előtti vetítésen, majd november 8-tól országosan visszatér a mozikba a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

Az 1956-ban készült Hannibál tanár úr az egyik első, vizuális nyelvében is modern magyar filmparabola, amely hihetetlen érzékenységgel ábrázolta, mennyire manipulálható a tömeg, és hogy milyen cselekvési lehetőségei vannak a kisembernek egy embertelen korban. A film 1957-ben elnyerte a Karlovy Vary filmfesztivál első díját, 1968-ban a magyar filmkritikusok szavazásán bekerült minden idők 12 legjobb magyar filmje közé, majd 2000-ben az Új Budapesti Tizenkettő-be is.

(Magyar Nemzeti Filmalap)

Kiemelt kép: Youtube / A tanú

Ajánlott videó

Olvasói sztorik