Kultúra

Különleges keleti filmcsodák ingyen – jön a Taiwan Dox

A Tajvani Dokumentumfilm Napokon az ősi kultúra, a feldolgozhatatlan múlt és a női sorsok ugyanúgy helyet kap, mint Tajvan varázslatos természete. Mindez ingyen.

A Taiwan Dox, azaz Tajvani Dokumentumfilm Napok negyedik alkalommal hozza el a Keletet a…, nos, egy másik Keletre, azon belül is Budapestre, a Toldi moziba, október 25 és 27. között. A Tajpej Képviseleti Iroda és a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány  háromnapos, ingyenes filmfesztiválján az elmúlt évek legjobb nyolc tajvani dokumentumfilmjét lehet majd megnézni mandarin nyelven, magyar és angol felirattal, ingyen. Ugyanakkor fontos tudni, hogy az előadásokra ingyenes jegyet kell váltani a mozi pénztárában. Minden filmet rövid, magyar nyelvű pódiumbeszélgetés követ – a 24.hu is képviselteti magát.

A Taiwan Dox filmnapokat Andrew Y. Chang, a Tajpej Képviseleti Iroda vezetője nyitja meg 2018. október 25-én 18 órakor, ezt követően Deng Nan-guang fotoművész digitálisan felújított 8 mm-es filmjeit vetítik Yen-Ting Wang tajvani zongoraművész zenei kíséretével.

De a többi film is igazi filmes ínyencfalat: lesz itt szó beházasodott vietnámi nők tajvani kálváriájáról, beteg apa és lánya közös utolsó pillanatairól, a gyerekkor múlhatatlan nosztalgiájáról, és sok egyébről, hiszen Tajvan sajátos múltjának, politikai és gazdasági hátterének köszönhetően filmművészete igen sokszínű, dokumentumfilmjeik pedig nem ritkán tartalmasabbak, mint a játékfilmek.

Teljes program és bővebb információ a rendezvény honlapján és Facebook-oldalán olvasható, alant pedig íme, egy kis kedvcsináló.

Kiemelt kép: Palantír Film

Ajánlott videó

Olvasói sztorik