Kultúra

3 különleges óra, amit kevesen hordanak, de elmondjuk, miért jó, hogy mégis léteznek

Bár az óragyártás kőkemény üzlet, de azért vannak szegmensek, amelyek léteznek attól függetlenül is, hogy nem számítanak tömegtermékeknek.

A különc modellekből közel sem fogy annyi, mint a legnépszerűbb órákból, de azért jó, hogy vannak, örömteli, hogy színesítik a palettát.

Összegyűjtöttük a három legbizarrabb, funkcióval is bíró óradizájnt:

Cartier Tank Jump Hour

A Cartier meglehetősen szokatlanul kinéző modellje ötvözi az ugró órák dinamizmusát a meglepően egyszerű dizájnnal. Nincs olyan, hogy egy társaságban nem tűnik fel az, aki ilyet visel a csuklóján, annyira szokatlan, egyszerű, mégis elegáns. Az ugró órák szerkezete teljesen máshogyan működik, mint a konvencionális számlappal működő óráké. A lényege, hogy 60 percre van beállítva az ellenállás, amíg a rugó feszül, majd kiugrik és pillanatok alatt átfordul, ezért hívják ugró órának. Sokan egyébként a nevük miatt azt gondolják, hogy közük van az ejtőernyőzéshez, de nincs így. Ennél a darabnál a számlapon ablakokban olvashatóak le az órák és a percek. Vannak persze más beosztású ugró órák is, de talán a Cartieré a legszebb, legikonikusabb változat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Theo & Harris (@theoandharris) on Sep 20, 2018 at 6:57am PDT

Omega Speedmaster Alaska Project

Ez az elképesztően kinéző Omega igazi túlélő. A megerősített tok, a feltűnő színek mind azt szolgálják, hogy a viselője észrevehető maradjon. Ezt a Speedmastert ugyanis azért készítették, hogy tökéletes társ legyen olyan embertelen körülmények között is, mint amilyenek Alaszkában uralkodnak. Persze nem csoda ez attól a cégtől, amely olyan órát készített, ami járt már a Holdon. Hatalmas dolog, gondoljunk csak bele: milyen körülmények ellenére kellett pontosan működniük ezeknek a szerkezeteknek: a hold napos oldalán extrém hőségben, a fagyos, sötét oldalon pedig extrém hidegben kellett mutatni az időt.

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy az űrhajósokat védte a szkafanderük, de az órákat nem, mivel azt a felszerelésen kívül hordták.

Az Omega ezért készített egy védőkeretet a Speedmasterre, a technológiát a limitált kiadású Alaska Projecten mutatták be. A gyártó szerint a vörös kerettel az óra kibírja a -148 fok és a plusz 260 fok közötti hőmérséklettartományt.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NYC Watch Guy (@nycwatchguy) on Dec 21, 2016 at 6:59pm PST

Jaeger LeCoultre Reverso

A francia-svájci brand Jaeger LeCoultre órája úgy néz ki, mint egy kis, elegáns öltönyóra, ám azaz igazság, hogy ez a szerkezet valójában sokkal inkább egy sportóra. A Reverso képes arra, hogy befordítsa a számlapját, a hátlap felé, hogy a fontos részek védve legyenek a külső hatásoktól. A gyártó ezt az órát kifejezetten a lovaspólót űzőknek fejlesztette ki és terveztette meg. Az eredeti dizájn szerint az óra hátsó felén csak fém, esetleg egyedi gravírozás volt, de a Reverso annyira népszerű lett, hogy elkezdtek olyan modelleket gyártani, amelyek megfordítva egy másik számlapot mutatnak.

Így egy Reversóval az ember gyakorlatilag kettőt is birtokol.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by D.C. Johnson Ltd. (@dcjltd) on May 25, 2017 at 12:02pm PDT

Szponzorált tartalom

A cikk a BÁV támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik