Kultúra

Lackfi János a stroke-ja óta megtanult relaxálni

Durván túlvállalta magát, azóta jobban odafigyel.

Lackfi János, a népszerű író, költő D. Tóth Kriszta vendége volt az Elviszlek magammal legújabb epizódjában. Az autózás során sok mindenről szó esett a szombattól nézhető műsorban, például Lackfi új regényéről és arról, milyen érzés volt 40 éves kora körül nagyszülővé válni. A költő arról is beszélt, mi vezetett a hét évvel ezelőtti stroke-jához. Abban az időben építették a családi házukat, amiben azóta is laknak, és kicsit túlhajtotta magát, hogy előteremtse a szükséges pénzt. Abban az áprilisban például, mikor lebetegedett, 42 fellépése volt országszerte.

„Finoman szólva nem volt egy egészséges ritmus és tempó. Utólag sem tudom, mit tudtam volna másként csinálni, mert kaptunk egy baráti kölcsönt, hogy befejezzük a házat, és azt vissza kellett adni egy négygyermekes családnak. Ráadásul akkor került ki, hogy édesapám rákos beteg” – mondta Lackfi, aki kegyelmi ajándéknak tartja, hogy a stroke enyhe volt, és időben kezelést kapott, így nem lett maradandó károsodás. Ha mindez pár órával később történik, jóval rosszabbak az esélyei.

Rögtön fölnyomtak az infúzióra, és akkor néztem a felhőket, arra gondolva, hogy hát igen: a felhőket kicsit többet nézhettem volna, ha már ez itt game over. Nem tudtam a kimenetelét. Nem lehetett tudni, mekkora a vérömleny, és mit károsított. (…) Lehet, hogy csak a beszédképességet vesztem el, és akkor Jani bácsi, aki író volt, most kint kapál a kert végében

– mesélte Lackfi, aki a betegsége óta sokkal tudatosabban odafigyel, hogy beossza az idejét és relaxáljon is. Nemcsak függőágyban olvasgat, de saját bevallása szerint szokott az esőben táncolni alsógatyában.

Az epizód először szombaton lesz látható a Spektrum Home-on.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik