Kultúra

Hétvégi programajánló

Mit csináljunk a hétvégén? Budapesti és a vidéki programok október 19-23. között.

Mozi

Még mindig Venom érdekli leginkább a magyarokat. A Tom Hardy főszereplésével készült új szuperhősfilm már két hete megy a mozikban, de tartja az első helyet. A Pókember ellenségéről szóló film nem akar eredeti lenni, nem akar lelki mélységekbe menni, de ha valaki szereti a szuperhősfilmeket, az nem fog csalódni.

Venom, 2018, színes, amerikai szuperhős-film, 92 perc, 10/6

Kiállítás

A világ legrangosabb sajtófotóit bemutató World Press Photo még október 23-ig látogatható a Magyar Nemzeti Múzeumban. A díjnyertes fotók mellett az elmúlt 25 év legszebb magyar természetfotói is megtekinthetőek.

Vízen lebegő afrikai nők és lángoló tüntetők a Nemzeti Múzeumban
A World Press Photo nyertes képeit 41. alkalommal állítják ki Budapesten. Révész Tamással, a hazai kiállítás szervezőjével, egykori díjazottal és zsűritaggal beszélgettünk.

A kiállítás meghosszabbított nyitvatartással látogatható minden pénteken, szombaton és vasárnap, valamint a kiállítás utolsó napján 10.00–20.00 óráig. További információk ezen a linken.

Színház

Ha nekem bárki azt mondja elöljáróban, hogy egy homéroszi történeten ilyen sokat lehet nevetni, elirányítom a könyvtárba, hogy olvassa újra az eredetit.

– ezt írtuk legutóbb a Katona József színház Ithaka című előadásáról. A főhőst Nagy Ervin játssza, de csak névleg ő a főszereplő, valójában a nők körül forog az egész darab.

A világirodalom legfontosabb hőse egy akaratgyenge bohóc?
Ha a nagy Odüsszeusz annyira hazavágyott, vajon miért tartott neki tíz évig? A Katonában Székely Kriszta váratlanul szórakoztató formában cincálja meg a mítoszt. Ha már Odüsszeuszról tanulunk még mindig, akkor valahogy így lenne érdemes.

Katona József Színház, Ithaka, 1 óra 25 perc, szünet nélkül

Vidéki program

A 22. Csabai Kolbászfesztiválra október 19-22. között több mint százezer embert várnak. A fesztiválon idén a mangalicát népszerűsítik majd: mangalicás ételek készülnek, lesz mangalicavágás-bemutató és mangalicakolbász-készítő verseny. A gasztronómiai programok mellett lesznek koncertek, fellép többek közt: a Punnany Massif, Rúzsa Magdi, Kovács Kati, Majka és az Ők, a Magna Cum Laude, a Csík Zenekar, Ferenczi György és az 1ső pesti rackák, valamint a Budapest Bár is.

+ Ezt pedig írd be a naptáradba

Karácsonykor visszatér 2017 leglátványosabb szuperprodukciója, az Álomutazó. A hazai sztárokat felvonultató családi mesemusicalben arra keresik a választ, hogy miért álmodunk és mire valók az álmok. A mesemusical kizárólag december végén lesz látható, 22-23-án és 27-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik