Kultúra

Váncsa István: Kásler igazába halt bele a szívbeteg

Nemcsak a publicisztika Michelangelója, hanem az időzítés nagymestere is.

Az Élet és Irodalomban Rosszkor, rossz helyen címmel ír az elhunyt szívbetegről, a kirúgott szívsebészről, Kásler Miklósról és Nagy Anikóról, aki éppen péntektől már nem egészségügyi államtitkár. A publicista, a hivatalos cáfolatok dacára, kitart amellett, hogy valójában Kásler Miklós miatt halt meg a szívbeteg. Le is vezeti, miért nem volt esélye sem a betegnek, sem Székely Lászlónak, sem Nagy Anikónak.

Az államtitkárnak, aki a kirúgott szívsebész betegei érdekében eljárt, a műtét lehetőségét megszervezte, nem lehetett igaza. Nemcsak azért, mert Kásler volt a főnöke, hanem azért is, mert ő

csak nő. Pi­masz perszóna, aki szembe mert fordulni a minisz­terével, és még a fináléban is azon mesterke­dett, hogy az utolsó szó az övé legyen. Hát nem lett az övé. Tovább­megyünk, az em­berminisz­ter most bizonyára újfent igazolva látja azt a tételét, mely szerint a nők azért élnek soká­ig, mert a partnereik férfiak, utóbbiak pedig azért halnak ko­rán, mert nőkkel kell beérniük.

Váncsa István szerint az ügy másik tanulsága, hogy az elhunyt rosszkor volt rossz helyen, ma­gá­nak kereste a bajt.

Megmondta az emberminiszter, hogy a betegsé­gek azért van­nak, mert nem tartjuk be a tízparancsolatot, ergo  aki be­teg, az eo ipso bűnös is. Csak azt kapja, amit megérdemel.

A publicista felidézi a polihisztor Kásler bölcsességeit, amelyeket  baromságoknak nevez, éspedig akkoráknak, amekkorákat nemigen mond Németh Szilárd sem. Szerinte azonban a professzor éppen azért kell a hatalomnak, mert Orbán Viktor abban bízott, hogy

ipari mennyiségben fogja szállítani a hülyeségeket, s így az ő im­már vénülő vállaira valamivel kisebb teher nehezedik. Feltétele­zését a gya­korlat vissza is igazolta, de csak részben.

A tízparancsolat és a nép­egész­ség­ügy kapcsolatának nagyvo­nalúan fel­skiccelt miniszteri képlet in­kább bő­szíti a magyarokat, nem is beszélve róla, hogy a tízpa­ran­csolat való­já­ban egy magyar­el­le­nes, sorosista szöveg.

Ne lopj, ne hazudj, felebarátod ökrét, sza­ma­rát ne kívánjad, és sem­mit, ami a te felebarátodé, az anarchista propagandának ezt a pimasz formáját bün­tetőjogilag kéne szankcio­nál­ni, és nemsokára nyilván fogjuk is.

Kásler profnak fényes jövőt így nem jósolna Váncsa, aki írása végén azt is szóvá teszi, milyen „megnyugtató”, hogy az atomerőmű tartalék vészhelyzeti központját Mészáros Lőrinc építi majd.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik