Kultúra

Az olaszok bevették a popszakmát

Bár a popszakma gerincét mindig az angolszász előadók adták, azért az olaszok sem kevésbé bizonyították, hogy azért a zene mindig is az ő asztaluk marad. Íme öt olasz zenei produkció, akik nélkül nem lenne ugyanaz a mai könnyűzene.

Ennio Morricone

Ezt az úriembert aligha kell bárkinek bemutatni itthon, vagy, ha már itt tartunk, bárhol a művelt világban. Morricone egész életművével építette az olasz zenei kultúra nemzetközi hírét, egy egész lábat adva hozzá: a filmzenéét. Hogy ebben mi mindent ért el, azt nehéz lenne végigmondani, legyen elég annyi, hogy Grammy-, Golden Globe- és Oscar-jelöléseivel Dunát lehetne rekeszteni, és mindegyikből van megnyert szobrocskája is. Morricone zenéi nélkül üresek lennének kedvenc westernjeink, de például a csodálatos Az óceánjáró zongorista legendája is.

Eros Ramazotti

Ha hirtelen körbekérdeznénk bármely magyar nagyváros főterén, hogy mondjanak egy olasz zenei előadót, Eros Ramazotti nagy eséllyel a top 3-ban lenne az említések száma alapján: Eros népszerűsége ma is töretlen. Ragadósan fülbemászó popdalait évtizedek óta fújja kívülről kertvárosi apuka és fővárosi fodrászlány egyaránt, még akkor is, ha adott esetben egy árva szót nem értenek a szövegből. Nem is feltétlen muszáj: ezek a dalok működnek „csak” érzésből is.

Zucchero

Hát hogyne vált volna ismertté és népszerűvé egy előadó, aki magának a „cukor” nevet választotta művésznévként? Azért ha az olvasó nem ismeri, ne tévessze meg az édes név: Zucchero blues- és rockelőadó, éspedig az egyik legismertebb az olasz csizmáról, még Bonóval, Stinggel és Paul Younggal is zenélt együtt.

Laura Pausini

Ha róla még nem hallott a kedves olvasó, az csak azért lehet, mert nem töltött mostanában elég időt olasz földön ahhoz, hogy hallgasson némi helyi rádiót. Laura Pausini ugyanis máig fel-feltűnik az olasz adókon, hát persze, ő volt a ’90-es évek egyik legnagyobb hatású énekes-dalszerzője. Hat nyelven énekelt dalokat, de a legjobbjait azért megtartotta a hazai közönségnek, dalaiban a popritmusok mellett a latinos hangzás is fel-felüti fejét.

Il Volo

Az Il Volo belenyúlt a tutiba, és ötvözte azt, amihez az olaszok a legjobban értenek, jelesül az operát azzal, ami ezt a műfajt könnyebben fogyaszthatóvá teszi széles körben, azaz a poppal. Így jött létre a crossovernek az a sajátok alzsánere, amit ők csak poperának neveznek, és amit ennek megfelelően imád is a közönség világszerte. Persze nem árt mindennek az sem, hogy három jól öltözött, kellemes külsejű férfi adja elő a dalokat, aki nem hiszi, utána járhat, ugyanis a trió hamarosan hazánkban is fellép.

 

Szponzorált tartalom

Az Il Volo 2018. december 10-én lép fel Budapesten, a Papp László Sportarénában. Jegyek az alábbi linken kaphatóak. A cikk a Ken Média támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik