Kultúra

Modern, napelemes templom nyerte az Év Háza egyik fődíját

A Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége által kiírt az Év háza pályázaton egy balatonfelvidéki, dörgicsei nyaraló és a budapesti Szent Márton plébániatemplom kapta idén az Év háza első díját. Először fordult elő, hogy két fődíjat is kiosztottak az egyik legrangosabb építészeti elismerésnek számító pályázat díjátadóján.

Berecz Tamás és Batári Attila építészpáros budapesti Vizafogói Tours-i Szent Márton plébániatemplom épületfelújítása azzal érdemelte ki az elismerést, hogy “a szerzőpáros alapos munkával felderítette az építész eredeti szándékát és szellemiségének mély átérzésével, új művet létrehozva rekonstruálta azt” – írja a Sokszínű vidék.

Dörgicsei nyaraló az Év háza 2018-ban
Szépen idézi a múlt idők vidéki építészetét.

A plébániatemplomot dr. Lékai László bíboros Szabó István és Borsányi Pál tervei alapján építtette, és 1985. november 16-án szentelte fel. A felújítás során a vasbeton-és térburkolatmunkák mellett belsőépítészeti-és  épületvillamossági munkákat, illetve a napelemes rendszer felszerelését is elvégezték – olvasható a Magyar Építők oldalán.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik