Kultúra

Civilben teniszedző, máskor pedig da Vinci reinkarnációjának képzeli magát

Bár a bíróság nemrég őrültnek, de legalábbis szélhámosnak állapította meg Serge Isaac Benhayont, ügyvédje keményen kitart amellett a magyarázat mellett, hogy a férfi őszinte vallási hívő. Az 54 éves, amúgy teniszedző férfit  lelki gyógyászati üzleti tevékenysége miatt perelték be és állították az Új-Dél-Wales-i Legfelsőbb Bíróság elé – írja a Buzzfeed.

A férfit Esther Rockett akupunkturista azzal rágalmazta, hogy egy társadalmilag ártalmas kultusz vezetője, aki tudatosan hamis állításokat tesz a gyógyításról, ami félrevezető és tisztességtelen.

Az igazi fordulatot azonban a tárgyalás második napja hozta, amikor Benhayon azt állította magáról, hogy ő a reneszánsz festő és gondolkodó, Leonardo da Vinci reinkarnációja. Nem csoda, hogy felmerült annak gyanúja, hogy őrült, de ügyvédje még ekkor is kitartott abbeli meggyőződése mellett, miszerint a férfi csak őszinte vallási meggyőződéssel rendelkezik. A Benhayon által létrehozott Universal Medicine nevű vállalkozás társadalmilag nem ártalmas kultusz szerinte, és nincs bizonyíték arra, hogy Benhayon gyakorolná az irányítást a tagjai fölött. Ezt erősen megkérdőjelezi az a tény, hogy a szervezet több tagja is da Vinci-képeket lógattak ki otthonaikban, emellett pedig megszüntették a rockzene hallgatását, valamint a tejtermékeket is mellőzték étrendjükből, Benhayon tanításai alapján.

Ügyvédje szerint, ezek mégsem bizonyítékok arra, hogy Benhayon kultuszt indított volna. Az esküdtszék egyelőre még nem döntött, a tárgyalás folytatódik a héten.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik