Kultúra

Hitler Hollywoodjától a női sorsokig

Idén a nőké a főszerep a Szemrevaló Filmfesztiválon.

Október 7-ig tart a Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye, a tegnap kezdődött Szemrevaló Filmfesztivál a Művész Moziban. A hetedik alkalommal megrendezett eseményen a német nyelvterület új filmjeinek legjavát láthatja a közönség, 5 tematikus blokkban (Folyamatos múlt, Nő és férfi, Csak azért is, Kié a hatalom? és Rövidfilmek), összesen 17 alkotást. Az idei program kiemelkedő hangsúlyt fektet a női alkotókra és a női sorsok bemutatására a különböző filmekben.

A fesztiválon többek között látható lesz a Hitler Hollywoodja című dokumentumfilm, mely a náci álomgyár filmjeinek díváit és nőideálját mutatja be. A Svájci Filmdíjon a legjobb film, a legjobb forgatókönyv és a legjobb női főszereplő díját is elnyerő Kékről álmodom egy 15 éves kamaszlány coming-of-age története, az Anna Fucking Molnar című romantikus vígjáték pedig egy szeretetszomjas színésznő elismerésért való küzdelmét mutatja be a színházi világban. Idén először egy svájci rövidfilm-válogatás is gazdagítja a programot, ezek közül A nő és a gyorsvonat című kisfilm főszereplője a színész-énekesnő Jane Birkin.

A vetítések mellett számos beszélgetéssel is készülnek a szervezők, több film alkotói is Budapestre érkeznek. A részletes program itt található. A jegyek egységesen 1.200 forintba kerülnek.

Kiemelt kép: a 303 című filmből

Ajánlott videó

Olvasói sztorik