Kultúra

Kásler Miklós magyar-orosz kulturális együttműködési egyezményt írt alá

Tárcaközi keretmegállapodást írt alá a 2020-ig tartó kulturális együttműködésről Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Olga Jarilova, az orosz kulturális tárca helyettes vezetője vasárnap a moszkvai Nagyszínházban.

A megállapodás kiterjed a kultúra és a tudomány számos területére, egyebek között a filmművészetre, a zene- és a táncművészet több válfajára, a régészetre, valamint a kiemeltként kezelt fesztiválokra való kölcsönös meghívások és a kulturális kincsek visszaszolgáltatásának lehetőségére.

Kásler Miklós a magyar közmédiának elmondta, a megállapodás célja a kapcsolatok szélesítése, elsősorban a rendezvények, így a novemberben esedékes szentpétervári fesztivál és a Budapesti Tavaszi Fesztivál vonatkozásában, amelynek kiemelt vendége az orosz zene és az orosz balett lesz.

Ezenkívül beszéltünk régészeti, archeogenetikai, eredetkutatási közös projektekről, ugyanis a magyar őstörténet kötődik Oroszország déli területeihez, de az itt élő nemzetek szempontjából is nagyon lényegesek ezek a kutatások

– mondta a miniszter.

Kitért arra, hogy az orosz-magyar kapcsolatok ezerévesek, és a két nemzet között hidat alkotó kulturális kapcsolatok is sok száz évre tekintenek vissza.

Mindkét kultúra sajátságosan egyedi, rendkívül mély, az emberi léleknek olyan rétegeit, tartalmát osztotta meg az emberiséggel, amit nagyon ritkán lehet fellelni más kultúrákban. A célunk az, hogy a kultúra kösse össze az embereket, a lelkeket, mozdítsa elő a gondolkodást a szép, a jó és az emberi felé

– mondta.

(MTI, kiemelt kép: MTI Fotó/Mónus Márton)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik