Kultúra
AppleMark

Lesújtó kritikát kapott az Operaház

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 09. 06. 11:55

Az ÁSZ szerint nem volt átlátható és szabályszerű, ahogy a közpénzt költötték.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Magyar Állami Operaház 2012-2016. évi pénzügyi és vagyongazdálkodását, új műhelyháza, próbacentruma beruházás-előkészítését ellenőrizte.

Az ÁSZ szerint a Magyar Állami Operaház belső kontrollrendszere nem biztosította az átlátható, szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás feltételeit a közpénzekkel, a nemzeti vagyonnal. 

Az intézmény pénzügyi és vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, az új műhelyház és próbacentrum megvalósítása kockázatos, a beruházás döntés-előkészítése nem volt megfelelő.

A számvevők egyebek mellett jogsértőnek találták, hogy a Magyar Állami Operaház az ellenőrzött időszakban bizonylat nélkül vett nyilvántartásába öt ingatlant, a 25 millió forintnál értékesebb  eszközök vásárlásakor nem kötött szerződést az MNV Zrt.-vel.

Az Állami Számvevőszék az emberi erőforrások miniszterének három, a Magyar Állami Operaház főigazgatójának tizenhét javaslatot fogalmazott meg, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

AppleMark
2023-ig Ókovács Szilveszter lesz az Opera ura
Öt évre nyerte el a főigazgatói megbízatást a jelenlegi vezető.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. augusztus 8.
Andy Vajna, az InterCom Zrt. elnöke, a filmipar fejlesztésért felelõs kormánybiztos a Pappa Pia címmel készülõ zenés romantikus film forgatásán a fõvárosi Gubacsi hídnál 2016. augusztus 8-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.