Kultúra

Saját templomot is épített a Toyota, hogy az autóikban elhunytak nyugalomra találjanak

Az 1970-re a világ egyik legnagyobbjává vált gyártó alapítása után közel harmincöt évvel sem távolodott el a keleti értékektől.

A szövőgépek gyártásával – köztük a világ első automatikus utántöltésű rendszerével – dúsgazdaggá vált Tojoda család a harmincas évek derekán, több éven át tartó európai tanulmányút után döntött az autógyártás mellett, a második világháború bombáit megúszó üzemek pedig ontani kezdték a részben amerikai gépek ihlette modelleket.

1955-ben betörtek az amerikai piacra, sőt, alig négy évvel később megnyitották az első, Japánon kívüli gyárukat, melyet a következő években üzemek egész sora követett. A terjeszkedés annyira sikeres volt, hogy míg 1955-ben csak évi 8400, tíz évvel később már hatszázezernél is több autó hagyta el a futószalagokat.

A cég növekedése korántsem hozta azonban magával a japán értékek elhagyását: ennek bizonyítéka, hogy az azóta is a Tojoda család által irányított gyártó egy szentélyt épített a vezetők nyaralóinak közelében lévő Tatesina-tó közelében, hogya Toyota autóiban elhunytak lelke nyugalomra lelhessen.

A korabeli amerikai lapok egyike, a Murfreesboro Daily News-Journal 1970 augusztusában bővebben számolt be a 445 ezer dollárból – ma, az infláció figyelembevételével együtt ez 813 millió forintnak felel meg – megszületett épületről:

[…] A szentély egy vörösre festett ötvenöt négyzetméteres vasbeton épület, ami azon a nyaralóhelyen bújik meg, ahol a Toyota vezetőinek hétvégi házai is állnak. A szentélyben a buddhisták által a kegyelem istenségeként tisztelt Kannon szobra áll. […]

A cikkben megszólal a Toyota akkor hetvenkét éves elnöke, Sotaro Kamija is, aki elmondása szerint hosszú éveken át tartó gondolkodás után döntött egy jókora összeg erre a célra való felajánlása mellett, de több Toyota-autószalon, Kamija barátai és egy amerikai olajcég is kisebb-nagyobb összegekkel támogatta az építést.

“Nincs hiány lelkekben, akikért imádkozni lehet. A japán autógyártók ebben az évben rekordmennyiséget, ötmilió autót és teherautót gyártanak, az utakon pedig idén már tizennyolcezren haltak meg – egy olyan országban, ahol húsz éve még alig voltak autók.”

– zárul a rövid írás.

Kannon szobra az oltáron

 

Az épület ma, közel ötven évvel később is áll, sőt, saját honlapja is van. A Tripadvisoron feltűnt, 2017 őszén készített fotó szerint pedig épp úgy fest, mint amikor megépítették.

 

A Toyota időközben a világ legnagyobb autógyártójává, és egyben Japán első számú vállalatává vált, sőt, a világ legnagyobb példányszámban eladott autótípusa, a negyvenmilliós álomhatárt már öt évvel ezelőtt átlépett Corolla is hozzájuk fűződik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik