Kultúra
Budapest, 2012. június 8.
Nemcsák Károly igazgató beszél a József Attila Színház évadzáró társulati ülésén.
MTI Fotó: Kollányi Péter

Nemcsák Károly zsűrije díjazta a tököli börtön színtársulatát

Mohos Máté
Mohos Máté

2018. 08. 21. 10:16

Megtartották a III. Országos Börtönszínházi Találkozót a József Attila Színházban. A zárt körű eseményen, amin a magyar börtönök színházi társulatai vesznek részt, idén összesen 16 társulat csapott össze egymással. A találkozó vándorkupáját a Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézet és a Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet színjátszóinak közös csapatának ítélte a Nemcsák Károly vezette zsűri Kirág-lak című darabjukért.

Az előadások színrevitelében a büntetés-végrehajtás szakemberei, a reintegrációs tisztek és drámapedagógusok mellett elismert színművészek és rendezők is részt vettek, írja a találkozót szervező Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. A színészek főként önkéntes, jó magaviseletű rabok közül kerültek ki, akik börtönbeli munkájuk után, szabadidejükben próbálták a darabokat.

A börtönszínház az irodalmi szakkörök mellett a legelterjedtebb módszer, amivel az elítéltek társadalomba való sikeres visszailleszkedését készítik elő a magyar fegyházakban. Ez az elfoglaltság a rabok ön- és emberismeretét, érzelmi intelligenciáját is erősíti.

Kép: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

A zsűri tagjai voltak Nemcsák mellett Schmehl János bv. vezérőrnagy, Dr. Hatala József ny. r. altábornagy, Tikász Sándor bv. dandártábornok, valamint Molnár Zsuzsanna Jászai Mari-díjas színművész. A legjobb rendezés díját a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet Bernarda Alba háza című előadása érdemelte ki. A legjobb női főszereplő a pálhalmai társulat Bernarda Albát megformáló fogvatartottja, míg a legjobb férfi főszereplő a Három nővér Olgája lett.

Kiemelt kép: Kollányi Péter/MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.