Kultúra

Meghalt Fábry Pál

Ő alapította a Pulitzer-emlékdíjat. Élete 100. évében hunyt el.

A HVG a családtól származó információk alapján közölte, hogy elhunyt Fábry Pál egykori politikus, diplomata, üzletember. Harcolt az antifasiszta ellenállásban, dolgozott a második világháború utáni magyar kormányokban, majd a Szabad Európa Rádiónál.

Nevéhez fűződik a Pulitzer-emlékdíj megalapítása.

Fábry Pál 1944-ben belépett a Független Kisgazdapártba, részt vett az ellenállási mozgalomban. A háború után a Külügyminisztérium munkatársa volt, majd  Tildy Zoltán miniszterelnök, majd köztársasági elnök mellett dolgozott.

1947-ben az ankarai magyar követség titkárává nevezték ki, majd miután erőszakosan lemondatták Nagy Ferenc miniszterelnököt, emigrált.

1949-től Amerikában élt. 1950-53 között a Szabad Európa Rádió New York-i magyar irodáját vezette, 1962-től pedig a Du Pont cég marketingtanácsadója volt. Később megalapította a Világkereskedelmi Központok Szövetségét.

1989-ben alapította meg a Joseph Pulitzer-emlékdíjat, amiért 2009-ben állami kitüntetést is kapott.

1999-ben nyilvánosságra került Jeszenszky Géza akkori washingtoni nagykövet Fábry Pálnak írt levele.

Abban a diplomata szemrehányást tett az alapítvány elnökének a magyar újságírók szakmai kiválóságának elismerését szolgáló kitüntetés odaítélésében megnyilvánuló elfogultságért. Az ellenzék a nagykövet visszahívását javasolta, amit elutasított Martonyi János külügyminiszter.

A magyarországi Pulitzer-emlékdíj New Orleansban élő alapítója felháborodott, amiért a washingtoni magyar nagykövet hozzá írt levele idegen kezekbe került. Szerinte a sajtónak önmagát kell szabályoznia etikai és politikai döntésekben.

Ha ezt a számomra nagyon kellemetlen helyzetet előidézik, ehhez joguk van: éppen ezt a szabadságot, a sajtó szabadságát védi a Pulitzer díj, amely a sajtó függetlenségéért harcolt, akkor is, ha engem támadnak

– mondta és jelezte, Jeszenszky Gézának is megírta, tiszteletben tartja a véleményét, azt a kuratóriummal megbeszéli.

Fontosnak tartotta, hogy – bár nem lehet a díjakat úgy kiosztani, hogy a döntéssel mindenki garantáltan és száz százalékig elégedett legyen – törekedjenek a díjakat csak szakmai szempontok alapján odaítélni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik