Kultúra
JERSEY CITY, NJ - MAY 30:  Chef Joel Robuchon attends the 8th Annual Veuve Clicquot Polo Classic at Liberty State Park on May 30, 2015 in Jersey City, New Jersey.  (Photo by Andrew Toth/FilmMagic)

Meghalt az évszázad szakácsa, Joël Robuchon

Mohos Máté
Mohos Máté

2018. 08. 06. 13:55

Korábban a témában:

Meghalt 73 éves korában Joël Robuchon francia séf, akit 1990-ben az évszázad szakácsának választottak.  Robuchon 2016-ban döntött rekordot 32 Michelin-csillagával, amelyeket az általa feltalált konyhaművészetnek, az ateliernek köszönhetett. A szakács Genevában hunyt el rákkal való küzdelme után.

Joël Robuchon szakácsnak hívni olyan, mintha Picasso-t egyszerű piktorként, Pavarottit énekesként, vagy Chopin-t zongoristaként jellmeznénk. A történelem a 20. század legnagyobb hatású szakácsaként fog emlékezni rá

méltatta az ételművészt Patricia Wells.

Robuchonnak világszerte rengeteg atelier-étterme volt. A stílus lényege az, hogy a vendégek a konyhához közel, foglalás nélkül étkezhetnek, és a fogások mellett a szakácsokat is megismerhetik. Holott a módszert részben azért találta fel Robuchon, hogy ellenáljon a Michelin elitizmusának, a szervezet, ami a főzési technika mellett a kiszolgálást és az éttermek hangulatát is értékeli, folyamatosan díjazta az innovatív szakácsot, aki sok fogásához mindössze három-négy összetevőt használt.

Kép: Andrew Toth/FilmMagic

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.