Kultúra

Világsztárokkal erősít az év legnagyobb filmmaratonja

A Volt egyszer egy vadnyugat, a Mephisto és A nagy kékség sztárjai is Budapestre látogatnak.

Szeptember elején startol a II. Budapesti Klasszikus Film Maraton, amelynek során hat nap alatt 60 klasszikust tekinthetünk meg az Urániában és a Toldiban. Ezen felül össze lehet majd futni olyan világsztárokkal is, mint Claudia Cardinale (Volt egyszer egy vadnyugat, 8 és fél, A párduc), Klaus Maria Brandauer (Mephisto, Redl Ezredes, Távol Afrikától) és Jean-Marc Barr (A nagy kékség, Európa).

Az eseményen levetítik a filmtörténet néhány meghatározó klasszikusát is, de vászonra kerülnek híres magyar filmek digitálisan felújított változatai is. Megnézhetjük többek között a Mephisto, a Macskafogó, valamint A Napfény íze restaurált változatait, amiken a Magyar Filmlabor a Magyar Nemzeti Filmarchívum csapatai dolgoztak.

Katinka Faragó, Ingmar Bergman magyar származású munkatársa Szabó István Oscar-díjas rendezővel beszélget a közönség előtt a legendás svéd rendezőről, Claudia Cardinale pedig az Uránia moziban, A párduc vetítése alkalmával találkozik a közönséggel, a Mephistót pedig a főszereplő, Klaus Maria Brandauer jelenlétében lehet majd megnézni.

Fókuszba kerülnek továbbá a nők a filmművészetben: az első filmrendezőnőről, Alice Guy Blachéról és az osztrák-magyar származású világsztár Hedy Lamarról készült dokumentumfilmeket, illetve Mészáros Márta Ők ketten című filmjét is levetítik a maratonon. Ezen kívül megtekinthetünk majd némafilmeket élő zenei kísérettel.

A cél az, hogy a fesztivál újszerűen, érdekesen mutasson be értékes, frissen restaurált, a magyar és az egyetemes filmörökség részét képező klasszikus filmeket, megszólítsa a fiatalokat, ritkaságokat és ’újrahangszerelt’ népszerű filmeket állítson a középpontba – mindezt nagyvásznon, igazi moziélményként.

– mondta el Ráduly György, a Filmarchívum igazgatója az eseménnyel kapcsolatban.

A I. Budapesti Klasszikus Film Maraton szeptember 4-től 9-ig tart, a fővárosi helyszínek mellett Egerben és Győrben is lesznek események.

Kép: Paramount Pictures

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik