Kultúra

Kartonból készült sátrakkal szorítanák vissza a zenei fesztiválokkal járó szeméttengert

A záporoknak is ellenálló miniotthonokkal könnyebb lenne a zárás utáni takarítás.

Aki járt már valaha zenei fesztiválon, az észrevehette, hogy az utolsó nap felé közeledve egyre inkább kezelhetetlenné válik a szemét mennyisége. Ez ellen az elmúlt években számos próbálkozás történt: egyes fesztiválok a közelben beváltható kuponokkal, vagy kisebb összegekkel próbálják rávenni a résztvevőket a szemétszedésre, mások pedig komposztálható tányérokkal és evőeszközökkel, vagy épp betétdíjas, erős műanyagpoharakkal próbálnak harcolni a probléma ellen.

Egy holland formatervező páros, Wout Kommer és Jan Portheine pedig felismerte, hogy a hazatérő bulizók sokszor hátrahagyják a különböző mértékű harci sérüléseket szenvedett, vagy épp teljesen ép sátraikat, növelve vele a hulladék mennyiségét. Előálltak tehát

egy környezetbarát, könnyen darabolható és újrahasznosítható sátor, a Kartent tervével,

melyet már sikerrel ki is próbáltak több kisebb fesztiválon.

A vastag, semmiféle bevonattal el nem látott, kartonból készült papírsátor jóval erősebb, mint a hagyományos társai, 3,3 négyzetméteres alapterületével pedig épp elég két, az ajtón álmosan beájuló fesztiválozó számára, a készítők, illetve az első tapasztalok szerint pedig a záporoknak is képes néhány napig ellenállni.

A tervezők már több európai fesztivállal kezdtek együttműködésbe, így az ottalvós bérletet vásárlóknak nem kötelező saját sátrat vinni magukkal, hiszen a nyugati országokban aprópénznek számító 35, illetve 50 euróért (11, illetve 16 ezer forintért) máris kapnak egy két-, vagy háromszemélyes papírsátrat, amit még haza sem kell utána vinniük, sőt, joggal érezhetik magukat úgy, hogy tettek valamit a környezetükért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik