Kultúra

Elton John: Ha nem lenne homofóbia, könnyebb lenne az AIDS ellen harcolni

Elton John Harry herceg oldalán küzd a vírus ellen. A zenész az orosz kormánynak is beszólt.

Elton John a brit királyi család segítségével száll be ismét az AIDS elleni küzdelembe. Az énekes immár másodszorra beszélt a Dél-Afrikában megrendezett Nemzetközi AIDS-konferencián, ahol Harry herceg oldalán tartott beszédet a betegség elleni harcról, illetve az azzal élők életkörülményeinek javításáról. A konferencián Diana hercegnő hagyatékát is felemlegették, emellett az énekes az orosz és a kelet-európai kormányok által propagált homofóbia ellen is felemelte a szavát.

Azért vagyunk itt, hogy megvédjük az összes HIV-pozitív embert, de elsősorban az LMBT-közösség tagjait, mivel ők mindig is különösen sokat szenvedtek, ami megőrjít. Ha nem lennének hátrányosan megkülönböztetve, gyorsabban tudnánk megszabadulni a betegségtől.

– mondta el az énekes a konferencián.

Harry herceg felidézte anyja, Diana aktivizmusát az AIDS elleni harcban, és elmondta, hogy habár az utóbbi húsz évben kedvezően haladt a vírus elleni küzdelem, még mindig sok feladat vár ránk. Szerinte óriási kockázat az, ha túl elégedettnek érezzünk magunkat amiatt, amit elértünk: egyelőre még nem szabad hátradőlni.

1981 óta 78 millió embert fertőzött meg a betegség világszerte, és 35 millió halálos áldozata volt. 2016-ban 36.7 millió ember élt együtt a betegséggel, ami csak ebben az évben 1 millió áldozatott szedett. Jelenleg a HIV-fertőzöttek felének van hozzáférése az életmentő kezelésekhez.

Kép: Michael Kovac/Getty Images for EJAF

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik