Kultúra

A lélek és a vér hangjait sugározza a Mátra underground fesztiválja

Több éves kihagyás után visszatér augusztusban a Fekete Zaj Fesztivál. Az alternatív-synthpop-EBM fesztivál ütős külföldi előadókkal és a hazai underground ismerős neveivel jelentkezik, a Sás-tó melletti helyszínek pedig felújított, korszerű környezettel várják a látogatókat augusztus 17 és 19 között.

Már sokadszorra tér vissza a fesztiválra a 2009-ben újjáalakult Vágtázó Halottkémek nevű legendás sámánpunk-zenekar, a külföldi előadók között a legjelentősebbek a francia post metal csapat, az Alcest, valamint a svéd Anna von Hausswolff, akinek a zenéje a fesztivál sajtóközleménye szerint

műfajok felett áll, inkább afféle rituáléként élhető meg, amely a lélek és a vér hangjait sugározza magából.

A synthpop/EBM vonalat erősíti az Aesthetic Perfection nevű Los Angeles-i banda, az experimentális rock kedvelői pedig a svéd/angol Crippled Black Phoenix koncertjére készülhetnek, de itt lesz az izlandi snyth-punk darkwave csajtrió, a Kælan Mikla is. A hazai előadók közül a Middlemist Red, a Dope Calypso, valamint a Képzelt Város lesznek a legjelentősebbek.

A Fekete Zaj több éves hivatalos kihagyás után tér vissza, de a hangulat kedvelői az utóbbi években sem unatkozhattak: a hivatalos fesztivál helyett Fekete Zaj Osztálykirándulás néven évről évre kisebb összejövetel szerveződött a tó mellett, valamint a Fekete Zaj Klub és a Fekete Zaj Tél is segített életben tartani a koncepciót.

Kép: Fekete Zaj Fesztivál

Ajánlott videó

Olvasói sztorik