Kultúra

Meghalt Friedmann Endre, híres magyar fotóriporter

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter – tudatta a család az MTI-vel. A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál.

Friedmann Endre – neve azonos a világhírű magyar származású fotós, Robert Capa eredeti nevével – honvédelmi tudósítóként rendszeresen fényképezte a fegyveres testületek eseményeit, a polgári védelmi gyakorlatokat. Egyetlen magyar sajtófotósként örökítette meg az 1968-as csehszlovákiai intervenciót, félezernél több akkori képéből mintegy negyven maradt fenn az utókornak.

Friedmann Endre World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóriporter 1968. október 20-án készített felvétele a magyar hadsereg Csehszlovákiából hazatérő honvédeiről, miután a Varsói Szerződés Szervezete országainak csapatai szovjet vezetéssel megszállták Csehszlovákiát. Az MTI örökös tudósítója 84 éves korában, 2018. július 15-én elhunyt.
MTI Fotó: Friedmann Endre

1973-ban négy hónapot töltött Vietnamban (ahol egy folyóban állva fényképezte a hadifogolycserét, és életveszélyes amőbafertőzést kapott).

Friedmann Endre World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóriporter 1973. március 26-án készített felvétele a Dél-Vietnami Ideiglenes Forradalmi Kormány harcosairól, akik a Thach Han folyóban találkoztak a saigoni rezsim fogságából szabadult társaikkal. Az MTI örökös tudósítója 84 éves korában, 2018. július 15-én elhunyt.
MTI Fotó: Friedmann Endre

Fényképezőgépével végigkísérte az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan bajkonuri felkészülését, a rendszerváltás után Antall József kormányfő amerikai látogatását fotózta. Fényképezte Elizabeth Taylort és Richard Burtont.

Friedmann Endre World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóriporter 1980. június 6-án készített felvétele Valerij Kubaszov (b) és Farkas Bertalan űrhajósokról a Földre érkezés utáni pillanatokban. Az MTI örökös tudósítója 84 éves korában, 2018. július 15-én elhunyt.
MTI Fotó: Friedmann Endre

Friedmann Endre a fekete-fehér fotográfia híve volt. 2005-ben Emberek – Budapesti életképek, 2006-ban A pillanatból élek (Fényképek az életműből 1954-1979) címmel adott külön kötetekben ízelítőt alkotásaiból.

Friedmann Endre World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóriporter 1957. február 19-én Budapesten készített felvétele egy váci utcai verklisről. Az MTI örökös tudósítója 84 éves korában, 2018. július 15-én elhunyt.
MTI Fotó: Friedmann Endre

Műveit a párizsi Bibliothéque nationale de France, a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára és a Körmendi-Csák 20. századi Magyar Fotóművészeti Gyűjtemény őrzi.

A Fogságból a szabadságba című, Vietnamban készült sorozatáért 1974-ben elnyerte a World Press Photo aranyérmét, 1976-ban Balázs Béla-díjat, 1987-ben Rózsa Ferenc-díjat, 2000-ben Aranytollas újságíró kitüntetést kapott. 2004-ben elnyerte a Magyar Fotóművészek Szövetségének életműdíját, 2006-ban a Táncsics Mihály-díjat, és megkapta a Magyar Távirati Iroda örökös tudósítója címet is. Az intézményben több mint hat évtizedet töltött, és nyugdíjasként is gyakran járt be a szerkesztőségbe. 1960 óta volt tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének, 1967-ben megkapta Nemzetközi Fotóművészet Kiválósága Diplomát (EFIAP).

1963-ban a világ egyik legrangosabb fotókiállítása, a kölni Fotokina nagydíjával tüntették ki Szerelem című sorozatát. Negyvenöt évvel később, 2008 májusában a kollekció egyik kulcsképe rekordot döntött a Kieselbach Galéria aukcióján: harminchatszoros áron, 2,2 millió forintért kelt el.

(Kiemelt képünkön Friedmann Endre látható. A felvétel 2018. március 7-én készült. MTI Fotó: Cseke Csilla.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik