Kultúra

Ünnepelje a Tehenek Világnapját a filmtörténet legjobb tehenes pillanataival

Ma van a Tehenek Világnapja, azaz a Cow Appreciation Day. A teljesen idióta ünnepet a kilencvenes években kezdte el a Chik-Fil-A nevű csirkehúsra szakosodó gyorsétteremlánc: ekkor mutatták ki ugyanis, hogy a tehenek magas intelligenciával bírnak, és a lánc ezt kihasználva igyekezett minél többeket bátorítani arra, hogy inkább csirkét egyenek.

Ha erről tudtak volna a Monty Python tagjai húsz évvel korábban, biztos nem lőnek ki egy tehenet katapultból a Gyalog galoppban:

Azonban az évek során nem minden filmalkotás kezelte ilyen cudarul a teheneket. Az 1984-es Top Secret!-ben például fontos szerepe volt az állatoknak egy német bunkerbe való behatolás során:

A Coen testvéreket azonban nem hatotta meg a kilencvenes évek tehénreneszánsza: 2000-es filmjükben, az Ó testvér, merre visz az utad?-ban kíméletlen bánásmódot mutattak az állatokkal szemben.

Az egy évvel későbbi Üldözési mániában is elég sanyarú sors jutott egy tehénnek: itt egy hőlégballonon lógva szenvedte keresztül a fél filmet a boci.

Az ezredforduló különösen nehéz időszak volt a filmekben szereplő tehenek számára, de egyiknek se lennénk annyira kevésbé helyében, mint annak, amit Jim Carrey végzett ki az Én és én meg az Irénben.

Az a tehén is csak egy kicsit járt jobban, aminek Bette Milder jódlizását kellett hallgatnia A nagy üzletben.

Összeállításunkat pedig a Ping-Pong: Az ököl színre lép című kung-fu vígjáték a szó legrosszabb értelmében felejthetetlen tehénkaratéjával zárjuk:

Szóval ha már Hollywood nem képes békén hagyni a teheneket, legalább mi szánjuk meg őket legalább ezen a napon, és hamburger helyett vacsorázzunk csirkés szendvicset.

Kép: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik