Kultúra
Dairy cows eat in a feeding barn at Lafranchi Ranch in Nicasio, California, U.S., on Friday, July 6, 2018. U.S. producers fear Mexico's 25 percent retaliatory tariffs on U.S. dairy and cheesein response to the Section 232 steel and aluminum tariffswould deplete their exports to Mexico, according to a letter spearheaded by the U.S. Dairy Export Council, the International Dairy Foods Association, and the National Milk Producers Federation. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

Ünnepelje a Tehenek Világnapját a filmtörténet legjobb tehenes pillanataival

Mohos Máté
Mohos Máté

2018. 07. 10. 16:46

Ma van a Tehenek Világnapja, azaz a Cow Appreciation Day. A teljesen idióta ünnepet a kilencvenes években kezdte el a Chik-Fil-A nevű csirkehúsra szakosodó gyorsétteremlánc: ekkor mutatták ki ugyanis, hogy a tehenek magas intelligenciával bírnak, és a lánc ezt kihasználva igyekezett minél többeket bátorítani arra, hogy inkább csirkét egyenek.

Ha erről tudtak volna a Monty Python tagjai húsz évvel korábban, biztos nem lőnek ki egy tehenet katapultból a Gyalog galoppban:

Azonban az évek során nem minden filmalkotás kezelte ilyen cudarul a teheneket. Az 1984-es Top Secret!-ben például fontos szerepe volt az állatoknak egy német bunkerbe való behatolás során:

A Coen testvéreket azonban nem hatotta meg a kilencvenes évek tehénreneszánsza: 2000-es filmjükben, az Ó testvér, merre visz az utad?-ban kíméletlen bánásmódot mutattak az állatokkal szemben.

Az egy évvel későbbi Üldözési mániában is elég sanyarú sors jutott egy tehénnek: itt egy hőlégballonon lógva szenvedte keresztül a fél filmet a boci.

Az ezredforduló különösen nehéz időszak volt a filmekben szereplő tehenek számára, de egyiknek se lennénk annyira kevésbé helyében, mint annak, amit Jim Carrey végzett ki az Én és én meg az Irénben.

Az a tehén is csak egy kicsit járt jobban, aminek Bette Milder jódlizását kellett hallgatnia A nagy üzletben.

Összeállításunkat pedig a Ping-Pong: Az ököl színre lép című kung-fu vígjáték a szó legrosszabb értelmében felejthetetlen tehénkaratéjával zárjuk:

Szóval ha már Hollywood nem képes békén hagyni a teheneket, legalább mi szánjuk meg őket legalább ezen a napon, és hamburger helyett vacsorázzunk csirkés szendvicset.

Kép: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May listen as Britain's opposition Labour Party Leader Jeremy Corbyn speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.