Kultúra

Elhunyt Tab Hunter, Hollywood legendás szívtiprója

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Tab Hunter, aki az 50-es évek Hollywoodjának emblematikus szépfiúja volt. A színész évtizedekig titokban tartotta szexualitását, 2005-ben vállalta fel melegségét a nyilvánosság előtt. Egy róla készült dokumentumfilm Facebook-oldala adott először hírt a halálesetről, a színész halálát mélyvénás trombózis okozta.

Hunter 1931-ben, Arthur Andrew Kelm néven született New Yorkban. 15 évesen koráról hazudva csatlakozott az amerikai parti őrséghez. Itt kapta a Hollywood becenevet, mivel kimenőin inkább szeretett filmeket nézni, mint bárokba járni a többi katonával. Első szerepét 1950-ben a The Lawless című film noirban kapta, ezt követően többen is felfigyeltek rá. 1955-ben a Warner Bros. kötelékében már John Wayne mellett játszott a Tengeri vadászatban. Ezt követte ugyancsak ’55-ben a Csatakiáltás főszerepe, ami a stúdió legjobban kereső filmje lett az évben.

Innentől biztos volt a siker Hunter számára: a színészkedés mellett énekesi karrierbe is belekezdett, első slágere, a Young Love hat hétig az eladási listák első helyén maradt. A hatvanas években inkább színházban dolgozott, illetve saját, mindössze egy évadot megélt tévésorozata is volt. A nyolcvanas években még jutott neki pár fontosabb szerep, de azóta egyre inkább kivonult a nyilvánosságból. Utolsó filmjét, A befutót 1992-ben mutatták be.

Hunter 2005-ös önéletrajzában vallott először homoszexualitásáról. Bár az ötvesen években a stúdió belekényszerítette egy álrománcba Natalie Wooddal, a színész melegségéről szóló pletykák ellensúlyozására, ő később Allen Glaser producerben találta meg élete szerelmét. Vele egészen haláláig élt együtt, Glaser vezette a Hunterről készült 2015-ös dokumentumfilm gyártását is.

Jelenleg egy mozifilmet is terveznek Hunter életéről, amit J. J. Abrams és a Star Trek Spockja, Zachary Quinto gyárt.

Kép: Hulton Archive/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik