Kultúra

Csoki helyett burgonyával és hagymával vannak tele a belga vidék ételautomatái

A sültkrumpli országában még az automatákba is befúrta magát az Amerikából érkezett zöldség.

A világban ma képtelenek vagyunk anélkül néhány lépést megtenni, hogy ne találkozzunk valamilyen formában a burgonyával – hatványozottan igaz ez az állítás Belgiumban, a sültburgonya valódi otthonában, ahol már a XVIII. század óta termesztik a burgonyát, illetve készítik a tévesen csak French fries-ként emlegetett sültkrumplit.

A Magyarország területének harmadát elfoglaló államban ugyanis már nem csak az élelmiszerboltokban, éttermekben, piacokon és utcai standokon juthat hozzá az ember a gumókhoz, de a belga vidéken egyre nagyobb számban felbukkanó krumpliautomatákban is.

Az első világháború legvéresebb csatái, az első gáztámadásokat látott ypres-i ütközetek közelében álló Wijtschatéból induló gépek mára egyre több helyen fordulnak elő, a gyakorlatot pedig Franciaország, Németország és Skócia is igyekszik átvenni.

Nem a burgonya persze az egyetlen dolog, ami szokatlan a belga önkiszolgáló gépekben, hiszen néhány példányukból akár hagymát, szeletelt kenyeret és epret is vásárolhatunk, így nem kell mindenképp elzarándokolnunk a legközelebbi szupermarketig, időt és útiköltséget spórolva.

Az Atlas Obscura nyomán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik