Kultúra

Alföldi: Amíg tovább tudok dolgozni, addig maradok

A francia Mediapartnak adott interjút Alföldi Róbert, akit a lap az egyik utolsó nagy magyar művésznek hív, szúrta ki a hvg.hu. A színész-rendező többek közt arról beszélt, hogy igaz, hogy bár sokan azzal vádolják, hogy politikai színházat csinál, ő nem így látja saját munkáját.

Alföldi szerint a darabjaiban társadalmi kérdéseket vet fel, amik pártpolitikától függetlenek, de az igaz, hogy ezt a hatóságok nem igazán értékelik ezt.

Nem szeretik, hogy kérdéseket teszünk fel. Ezért is mozdítottak el

– mondta.

Elmondása szerint a magyar társadalom „a hatalom közreműködésével egyre inkább a másik elleni gyűlölet felé tolódik el”.

Ami nagyon nehéz helyzetbe hoz, az az, hogy anélkül hogy akartam volna, belecsúsztam egy ellenálló szerepbe. Akármit csinálok, annak nagy a visszhangja. Most sok energiámat veszi el, hogy a munkámra tudjak koncentrálni.

– jegyezte meg.

Én maradok, mert azt gondolom, hogy csak itt, a hazámban tudom átérezni, hogy mi történik a világban. Itt érzem az életet, és máshol nem érezném ugyanígy, ha külföldinek számítanék. Amíg tovább tudok dolgozni, addig maradok.

Alföldi úgy érzi, „mintha nyomás alatt lenne egy kuktában, mint a kommunizmus idején”:

vannak dolgok, amiket nem mondhatunk ki nyilvánosan, de azért érezzük a közösséget, a szolidaritást azok között az emberek között, akik nem támogatják azt az irányt, amerre Orbán viszi az országot. Azok a helyek, amelyek nem függnek a hatalomtól, pedig közvetlenül fogalmazzák meg a dolgokat. Ebben az értelemben a színháznak felelőssége van.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Bodnár Boglárka

Ajánlott videó

Olvasói sztorik