Kultúra

A Harry Potter írónője kihúzta a gyufát a skót nacionalistáknál

J.K. Rowling ismét a Twitteren politizált.

Érzékeny politikai ügybe tenyerelt bele J. K. Rowling, miután megosztotta reakcióját a The National nevű, skót föggetlenséget támogató lap cikkére. Az eredeti idézet arról szólt, hogy habár az angolok szembeállítása a skótokkal nem old meg semmilyen problémát, ez a megoldás olyan csábító, mint a zabpehely hideg tejjel az éjszaka közepén. (Tehát nagyon. Ez a hasonlat egyébként a brit ételkultúra ízlésficamát is szépen bemutatja.)

Az írónő reakciója ez volt:

Zabpelyhes nacionalizmus. Vigyázat: nyomokban bigottságot tartalmaz.

Erre természetesen sok skót függetlenségpárti kiakadt, mivel sérelmezték, hogy Rowling az elvakult nacionalizmussal egyenlősíti mozgalmukat. Az írónő erre még rátett pár lapáttal, mivel a nap hátralévő részét azzal töltötte, hogy szélsőséges skótok megnyilvánulásaiból szemezgetve osztott meg tweeteket, hogy még jobban lejárassa a mozgalmat. Nem hatották meg azok a kritikák, amik rámutattak, hogy a függetlenségi mozgalomnak egy egy apró része bír ilyen elvakult látásmóddal, és a cikk, amit eredetileg kritizált, abszolút megfontolt módon állt hozzá az ügyhöz.

Rowling a 2015-ös skót függetlenségi népszavazás előtt is vehemensen kampányolt a kezdeményezés ellen, és 1 millió fontot adományozott a maradást szorgalmazó kampánynak. Az írónőről az utóbbi években gyakorlatilag többet hallani twitteres aktivitása okán, mint könyvei miatt, előszeretettel osztja meg véleményét egy sor politikai témáról, és arra is hajlamos, hogy összevesszen követőivel.

Fotó: AP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik