Kultúra

A Pizza King üzleténél erőszakosabb reklámot ritkán látni

A világért sem festenénk ördögöt a falra, de szép lassan a Király utca is a Nagykörút sorsára jut, ha nem figyelünk. A turistákon kívül most is kihagyja, aki teheti: egyrészt minimum egy Balaton Sounddal ér fel a Deák tér felőli szakasz, általában dugó van, de biciklivel vagy gyalog sem egyszerű az átjutás. Ennek nemcsak a folyamatos tömeg az oka, hanem hogy az autósok gond nélkül végighaladhatnak a Király utcán, sokan vágnak át itt a Nagykörútról a Kiskörútra. A Gozsdut pedig muszáj messziről kerülni, és azokat a taxisokat is meg lehet érteni, akik arról meséltek, hogy konkrétan nem hajlandóak befordulni az utcába. Na, minderre a Pizza King vagy száz lapáttal rátett: nem elég már Gáspár Laci és Curtis sem a figyelemfelkeltéshez, az egész bulinegyedet kivilágítják, ha kell.

Ezért néz ki annyira leprán a Nagykörút
A gagyi hirdetések és harsány fényreklámok nyomába eredtünk.

A legújabb üzletük nemrég nyílt a Király utca Terézvároshoz tartozó szakaszán, a nyilvántartás szerint egy védett épület aljában. A Király utca 18. messziről olyan, mintha filmforgatás lenne a kerületben, komoly teljesítmény a bulinegyedben ennyire kilógni a sorból. A félemeletes kirakatban annyi neon ég, hogy nappal is zavaró, kívülről a homlokzaton egy nagy fényreklámot raktak ki, az ablakok felé pedig egy sor reflektort. Egy szemközti lakó csak annyit mondott, hogy olyan az egész kirakat, akár egy villám. És mondhatnánk, hogy azt csinálnak, amit akarnak, de a helyzet nem ennyire egyszerű. A szabályozás sem egyértelmű, és a rendeletek betartatásának rendszere sem mindig képes követni a vendéglátóhelyek tempóját. Az önkormányzat viszont igyekszik uralni a helyzetet, már milliós bírság is járhat a durva kihágásokért.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Amikor tavaly nyáron körbejártuk a Nagykörutat, és összeszedtük, hogy miért néz ki Pest egykor elegáns vásárlóutcája úgy, mint egy bazár, kiderült, hogy a kerület sem szeretne egy teljesen kaotikus, kontrollálatlan reklámtengert, de nincs annyi bíróság a világon, ami le tudná szedetni mind a neonokat. A szigorítás érdekében településképi rendeletekre kötelezték az önkormányzatokat, vagyis papíron próbálnak a forgalmasabb, turistásabb kerületekben is a szélsőséges utcakép ellen tenni, ízléses keretek között tartanák az épületek homlokzatát és a reklámokat. A védett épületeknél fokozottan figyelnek a túlzó vagy koridegen elemekre. És bár benne vannak a rendeletben olyan részek, amik vonatkozhatnak egy Pizza King-szintű fényszennyezésre, nem feltétlenül egyértelmű a fogalmazás.

Túlzottan erős, villódzó, mozgó, az épület közterületi megjelenését értelmezhetetlenné tevő
vagy zavaró, a lakókörnyezetet zavaró hatású világító vagy műsorszóró berendezés
kirakatportálban sem alakítható ki.

Mi a túlzottan erős, és zavaró, ha nem ez? Igen, értjük, hogy a Pizza King szeretne a turistákra rámenni, de ez a módszer az utcáról behívogató hoszteszeknél is rosszabb. A kandeláberek elszégyellhetik magukat.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A terézvárosi önkormányzattól is megkérdeztük, hogy szabályos-e a fényár, és kiderült, hogy messze nem. Az építési osztály a rendeletnek megfelelő reklámok elhelyezésére adott engedélyt, de a kivitelezés valahogy félresiklott, és helyszíni szemlén, szóban már figyelmeztették a tulajdonost vagy üzemeltetőt, akiknek pár napjuk van, hogy megússzanak egy akár egymillió forintos bírságot (a héten még világított a Pizza King).  Aztán nem történt semmi, így az önkormányzat hivatalosan is felszólította őket. A Király utcában sem a fényreklámot, sem a két világító, konzolos koronát, sem a reflektorokat nem lehetett volna kitenni.

A kerületben érvényben lévő, a településkép védelméről szóló rendeletet  a Király u. 18-ban működő étterem kialakítása több helyen sérti.

Ez az egész pedig csak azért érdekes, mert a Király utca és környéke egyre inkább elszabadul, már ami a szórakozóhelyeket és az éttermeket illeti. Megkérdeztük a reklámról a Pizza Kinget is, ám cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz, amennyiben később reagál a cég, frissítjük a cikket.

Kiemelt: Csanádi Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik