Kultúra

Meghalt a Hullámtörés és a Párizs, Texas operatőre

78 éves korában elhunyt Robby Müller, legendás függetlenfilmes operatőr. Dolgozott William Friedkinnel, Wim Wendersszel, és Lars von Trierrel is. A filmest amszterdami otthonában érte a halál, évekig húzódó szenvedés után. Müller vaszkuláris demenciában szenvedett, az utóbbi időkben már beszélni és mozogni sem tudott.

Müller Curaçao-ban, az akkori Holland Antillákon született 1940-ben, tizenhárom évesen költözött Hollandiába. Operatőri karrierjét 1970-ben, Wim Wenders Nyár a városban című filmjével kezdte. 1975-ben először nyerte el a Német Filmakadémia legjobb operatőrnek járó díját. Folyamatosan dolgozott Amerikában és Európában, az Amerikai Operatőrök Egyesülete többször díjazta. Ő fényképezte többek között Jim Jarmuschtól a Halott embert, a Törvénytől sújtvát és a Szellemkutyát, de Wim Wenderstől a Párizs, Texas és az Alice a városokban is az ő nevéhez fűződik. Utolsó munkája az Európa-képek című 2004-es antológiafilm volt, amit részben ő vett fel.

Müllerre stílusára jellemzőek voltak a kézikamerás, instabil beállítások, amik tökéletes partnerré tették olyan rendezők számára, mint például Lars von Trier, akinek 1996-os Arany Pálma-nyertes Hullámtörésén is dolgozott. Müllert a Guardian 2014-ben az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb filmes művészének nevezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik