Kultúra
Budapest, 2018. július 2.
Nemes Jeles László filmrendező (k) beszél, mellette Vági Zoltán történész és Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója a Saul Gyermekei Emlékprogram elindítását bejelentő sajtótájékoztatón 2018. július 2-án. Az Oscar-díjas Saul fia című film alkotói és a múzeum közös kezdeményezésének célja, hogy összegyűjtsék a holokauszt idején megölt magyar állampolgárságú gyermekáldozatok nevét, és méltóképpen örökítsék meg sorsukat a nemzeti és az európai emlékezet számára. Mellette Vági Zoltán történész.
MTI Fotó: Kovács Tamás

A holokauszt gyermekáldozatait kutatják fel a Saul fia készítői

24.hu
24.hu

2018. 07. 03. 12:13

100 ezer magyar gyerek halt meg a haláltáborokban. Nemes Jeles Lászlóék az utolsó pillanatot ragadnák meg arra, hogy megismerjük a történeteiket. Egy teljes generációt szeretnének ezzel szimbolikusan eltemetni.

Auschwitz-Birkenau minden harmadik áldozata magyar állampolgárként halt meg. A holokauszt során a nácik több mint félmillió magyar zsidót öltek meg, közülük legalább 100 ezren gyermekek voltak. Néhány hónap alatt meggyilkoltak egy egész generációt. Lassan 80 év telt el azóta, de a legtöbbjüknek még a nevét sem ismerjük. Nem tudjuk, hogy hol, mikor és milyen körülmények között haltak meg. Az Oscar-díjas Saul fia alkotói, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárral együttműködve elindítják  a Saul Gyermekei Emlékprogramot.

A program célja, hogy összegyűjtse a holokauszt során megölt magyar állampolgárságú gyermekáldozatok nevét és méltóképpen megörökítse sorsukat az európai és a nemzeti emlékezet számára.

A Saul fia bemutatója után többször is kérdezték tőlem, hogy miért nem egy valós, igaz történetet dolgoztunk fel. Az az érzésem, hogy azokat a történeteket tartjuk igaznak, amiket a túlélők elmesélhettek. A holokauszt legtöbb története nem jutott el hozzánk, mert nem volt, aki elmondja őket. A Saul fiának a nézői élményen túl egy nagyon fontos küldetése is van: kihozni a holokausztot az absztrakcióból és a személyes történeteken keresztül eljuttatni a ma emberéhez. A Saul Gyermekei Emlékprogram az igaz történeteket a felejtés folyójából visszahozza az élőkhöz, így mindenki számára elérhetővé válnak.

– mondta Nemes Jeles László, a program fővédnöke. A Saul Gyermekei Emlékprogramról évekkel ezelőtt, a film egyik sajtótájékoztatóján beszéltek először az alkotók. Elmondták, hogy szeretnék megörökíteni a mintegy 100 ezer megölt magyar gyermek emlékét, akik közül a filmbeli Saul legalább egyet el szeretett volna temetni.

Budapest, 2018. július 2.
Koczka Ferencné (b) fényképeket ad át családja holokausztáldozatairól Nemes Jeles László filmrendezõnek (j2) és Toronyi Zsuzsannának, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatójának (j) a Saul Gyermekei Emlékprogram elindítását bejelentõ sajtótájékoztatón 2018. július 2-án. Az Oscar-díjas Saul fia címû film alkotói és a múzeum közös kezdeményezésének célja, hogy összegyûjtsék a holokauszt idején megölt magyar állampolgárságú gyermekáldozatok nevét, és méltóképpen örökítsék meg sorsukat a nemzeti és az európai emlékezet számára.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Koczka Ferencné fényképeket ad át családja holokausztáldozatairól Nemes Jeles László filmrendezőnek és Toronyi Zsuzsannának, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatójának a Saul Gyermekei Emlékprogram elindítását bejelentő sajtótájékoztatón
Fotó: Kovács Tamás/MTI

Az elmúlt időszakban folytak az előkészületek. A német Külügyminisztérium anyagi támogatásával azonosítottak mintegy 400 olyan lágert, koncentrációs és munkatábort, ahová 1944-45-ben magyar állampolgárok kerültek. Magyarokat szállító deportáló transzportok százainak bukkantak a nyomára, számtalan külföldi archívummal, emlékhellyel léptek kapcsolatba. A munka jelenleg az Európai Unió támogatásával folyik, de az előkészítő fázis véget ért.

A holokauszt legtöbb magyar áldozatának nincs sírja, amelyet a túlélő rokonok felkereshetnének. Testüket a gyilkosok elégették, vagy ismeretlen tömegsírokba lökve földelték el sietősen. A Saul fia is arról szól, hogyan akarja egy apa, még Auschwitzban is megőrizni az emberséget azáltal, hogy eltemet egy meggyilkolt gyermeket. A szakmai munkát vezető Dr. Vági Zoltán, a Saul fia történész szakértője szerint lényegében ugyanez az emlékprogram célja is:

A végtisztességet megadva, szimbolikus értelemben eltemetni egy egész magyar generációt. Újszülöttek, bölcsődések, óvodások, kisiskolások és gimnazisták tízezreit ölték meg. Ideje megtudnunk, hogy kik voltak és mi történt velük.

Ennek érdekében a fontosabb hazai, határon túli, nemzetközi gyűjteményekben is szisztematikusan összegyűjtik, feldolgozzák, ellenőrzik, digitalizálják a magyar gyermekáldozatokra vonatkozó információkat.  Ez azért is nagyon fontos, mert néhány éven belül már nem lesznek köztünk azok a túlélők, akik a saját szemükkel látták, hogy mi történt a gettókban, a táborokban a gyermekeikkel, a testvéreikkel, a rokonaikkal, a barátaikkal, az iskolatársaikkal.

A Saul Gyermekei Emlékprogram fő célja, hogy a legfontosabb eredmények 2024-re, a magyarországi holokauszt 80. évfordulójára elérhetővé váljanak, a nyilvánosság segítségével a lehető legtöbb magyar gyermekáldozat nevét és sorsát tisztázzák. Az emlékprogram munkatársai a 06-1-413-55-47 telefonszámon és a saul@milev.hu emailre várják a hívásokat és az információkat. A gyermekáldozatok adatlapja a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár honlapjáról tölthető le. 

Kiemelt kép: Kovács Tamás / MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.