Kultúra

Feljelentették a Netflixet gyerekpornó miatt

Nem várt ügy miatt keveredett botrányba a streaming-szolgáltató óriás. Desire, azaz Vágy című filmükbe ugyanis bekerült egy olyan jelenet, amelyben egy kiskorú lány westernt nézve élvez el először életében, miközben egy párnán lovagol. A jelenet például egy európai művészfilmben simán hétköznapinak számítana, de a tengerentúlon kiverte a biztosítékot Diego Kaplan alkotása pár konzervatív kritikusnál.

A Megan Fox nevű konzervatív kommentátor és kritikus (nem azonos a színésznővel) annyira felkapta a vizet a kiskorú szereplőt mutató maszturbációs jelenet miatt, hogy rögtön fel is nyomta a csatornát az FBI-nál és az Eltűnt és Kihasznált Gyermekek Nemzeti Központjánál. Érvelése szerint a jelenetben szereplő színésznő „nyilvánvalóan maszturbációt végez”, illetve felteszi a költői kérdést: „Milyen mélyre képes süllyedni a szórakoztatóipar?”

Az argentin rendező azonban megvédte a filmjét, mondván, hogy nem volt szó semmi ilyenről. Kaplan szerint a gyerekszínésszel az oktatóján kívül más felnőtt nem lépett kapcsolatba a jelenet során, igazi szexuális aktus pedig nem történt, az egészet trükkel oldották meg – ahogy általában a legtöbb filmben szokták. Ezen felül Kaplan biztosította a nyilvánosságot arról, hogy a színész édesanyja folyamatosan jelen volt a forgatáson, és odafigyelt arra, mi történik a lányával. A rendező arra is rákényszerült, hogy olyan alapvető fogalmakat is elmagyarázzon, mint a filmes illúziókeltés, ezzel egyúttal Foxnak is odaszólva.

„Minden a néző agyában történik, és az, ahogy a jelenet felvételét elképzeled, csupán a saját romlottságodat jelzi” – írta közleményében. Fox egyébként lehet, hogy elkésett felháborodásával, a Desire ugyanis már lassan egy éve szerepel a Netflix választékában.

Kiemelt kép:  Alexander Heinl/dpa/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik